Kako napraviti dobar LinkedIn profil

by Kreativna na Netu
4 minutes read

Imati dobar LinkedIn profil znači imati priliku ojačati svoj brend, stvoriti nove poslovne kontakte i prilike, pronaći idealne suradnike i s pravim ljudima podijeliti sadržaje koje smatramo važnima.

Cilj ove poslovne društvene mreže je povezati, inspirirati, educirati i osnažiti poslovne ljude u cijelom svijetu.

Da biste za vlastito dobro iskoristili mogućnosti koje nudi, važno je napraviti dobar LinkedIn profil! U nastavku je nekoliko stvari na koje biste pri tome trebali obratiti pažnju!

Profilna i cover fotografija

Odaberite fotografiju dobre rezolucije, dobrog osvjetljenja, na kojoj je iza vas što čišća pozadina. Idealne su fotografije na kojima vam se jasno vidi lice i na kojima ostavljate dojam profesionalnosti (što ne znači da morate izgledati uštogljeno – štoviše, smiješak će itekako pomoći). Fotka s pijanke ili plaže definitivno nije materijal za LinkedIn.

Cover fotografija može biti nešto što će unijeti vizualnu ravnotežu na vaš profil, sadržavati neku mudru misao i sl. Ako nemate vlastitu fotografiju koja se dobro uklapa u vaš profil, odaberite neku od besplatnih fotografija sa servisa kao što su Pexels, Unsplash ili Pixabay.

Naslov profila

Ispod vašeg imena je polje za unos naslova profila. Taj naslov treba na zanimljiv način obuhvatiti ono čime se bavite. U naslovu birajte ključne riječi važne za industriju u kojoj djelujete.

Pišite u prvom licu

Vaš LinkedIn profil nije isto što i vaš životopis i on ne treba biti suhoparan. Ispričajte svoju poslovnu priču na jedinstven način i ispričajte ju u prvom licu (u ‘About’ sekciji). Podijelite na zanimljiv način informacije o svojim znanjima, iskustvima, postignućima i vrijednostima do kojih držite. Predstavite ukratko ono što radite, zašto je to važno, što time postižete, kojim ciljevima pridonosite, kakav utjecaj imate itd.

Ovaj dio bit će prvo što će potencijalni poslodavac ili suradnik koji ‘sleti’ na vaš profil proučiti. Zato, potrudite se, ali nemojte ići preopširno i komplicirati puno – budite jednostavni, jasni, zanimljivi. 40-ak riječi bit će vam sasvim dovoljno.

Radno iskustvo, obrazovanje, volonterstvo, vještine

U dijelu gdje navodite svoje radno iskustvo obavezno pojasnite koja je vaša uloga na određenom radnom mjestu bila i kako ste svojim vještinama i znanjima doprinijeli određenim poslovnim ciljevima. Uvijek je o radnom iskustvu najbolje govoriti iz perspektive rezultata koje smo postigli, promjena koje smo unijeli i sl.

Obavezno ispunite polje ‘Industry’ u svom profilu jer drugi ljudi često pretražuju upravo prema industrijama. Dodajte svakako i svoju lokaciju te trenutno radno mjesto ako ga imate.

Pod obrazovanjem navedite sve što se postigli u sklopu formalnog obrazovnog sustava, ali i sve ono što ste naučili kroz neformalno obrazovanje. Svom LinkedIn profilu možete dodati i različite licence i certifikate koje posjedujete. Ako ste dio LinkedIn learning platforme (nekadašnja Lynda), onda ćete sve završene tečajeve i postignuća na istoj moći jednostavno podijeliti na svom profilu.

Ne zanemarujte ni svoja volonterska iskustva. Statistike kažu da imate i do šest puta veće šanse da budete pronađeni od strane potencijalnih poslodavaca ako imate dodano volontersko iskustvo na svom profilu. Dodajte organizaciju za koju ste volontirali i ukratko opišite kako ste pridonijeli njihovim ciljevima.

U sekciji ‘Skills’ obavezno navedite vještine koje posjedujete, a koje želite koristiti u svom daljnjem poslovnom razvoju. Dodajte i hard i soft vještine koje pojašnjavaju vaš poslovni profil ili brend.

Vodite računa o kredibilitetu

Neka vaš profil pokaže da ste osoba od povjerenja, s kojom je ugodno surađivati i koja se poslu posvećuje odgovorno i profesionalno. Zamolite osobe s kojima ste do sada surađivali da vam ostave preporuku na profilu.

To možete učiniti tako da odete na profil osobe, kliknete ‘More…’ opciju koja se nalazi desno od imena osobe na čijem se profilu nalazite i potom odaberite ‘Request a Recommendation’ opciju. Odaberite zatim vrstu poslovne veze, poziciju na kojoj ste radili u vrijeme suradnje, napišite poruku i zamolite osobu za preporuku. Budite kratki, jasni i precizni oko svojih želja.

Također, pišite na svom profilu o temama u koje se razumijete – putem statusa, ali i putem članaka. Čitajte tekstove drugih ljudi, komentirajte, sudjelujte u raspravama koje vas zanimaju i kojima možete doprinijeti svojim znanjem, priključite se LinkedIn grupama. Ponudite vlastito viđenje, budite relevantni, pazite na pravopis i gramatiku.

Ne dozvolite da vaš LinkedIn profil bude zapušteno mjesto od kojeg nemate nikakve koristi. Iskoristite mogućnosti koje nudi i unaprijedite svoju karijeru!

Ako naiđete na poteškoće dok kreirate svoj LinkedIn profil, posjetite stranicu LinkedIn Help. Više tekstova poslovne tematike pronaći ćete unutar kategorije POSAO!

Sretno!


NAPOMENA: Sadržaje s web stranice Kreativna na netu slobodno možete podijeliti na društvenim mrežama, no znajte da ih nije dozvoljeno kopirati, prenositi ni preuzimati u bilo kojem obliku i potom koristiti za stjecanje profita ili objavljivati na vlastitoj web stranici, blogu ili portalu bez dozvole autora i navođenja izvora.

Related Posts

Leave a Comment