Kako napraviti dobar spisateljski online portfolio?

by Kreativna na Netu
6 minutes read

Ako se želite zaposliti kao pisac i zaraditi, prije no što krenete u lov na najbolje ponude važno je napraviti dobar spisateljski portfolio!

Što je portfolio?

Portfolio možemo definirati kao zbirku radova koja služi, primjerice, piscu, dizajneru ili slikaru da predstavi svoje vještine i dosadašnje projekte potencijalnim suradnicima ili klijentima. Iako se koncept portfolija najčešće veže za domenu vizualnih umjetnosti, i piscima je itekako važan!

Što sadrži kvalitetan spisateljski online portfolio?

Za početak, morate znati što svojim spisateljskim portfolijom želite postići. Želite li prodati svoje radove? Osigurati si više posla za klijente? Izgraditi ili učvrstiti osobni brend? Kad ovo jednom definirate, bit će vam lakše praviti plan budućih djelovanja. Koji god da vas razlog primarno vodi, nekoliko je stvari koje treba sadržavati svaki spisateljski portfolio – izbor najboljih radova, osnovne informacije o autoru i kontakt informacije.

Dakle, kvalitetan spisateljski online portfolio treba sadržavati jasan pregled vaših najboljih radova koji vas na pravi način predstavljaju kao pisca/autora. Treba sadržavati osnovne informacije o vama (biografija, objavljeni radovi i sl.), kontakt informacije ili forme i osnovne informacije o uvjetima suradnji (možete ukratko reći za kakve ste suradnje dostupni).

Ako vam kao online portfolio služi vlastita web stranica, onda na njoj možete pokrenuti i blog na kojem ćete pisati o temama koje vas zanimaju i putem kojeg ćete potencijalnim klijentima i suradnicima dodatno približiti svoj način pisanja, stavove, razmišljanja itd.

Kako napraviti spisateljski portfolio koji će vas istaknuti među ostalim piscima?

Najbolji način kreiranja online portfolija je kreiranje web stranice koja će biti isključivo za tu namjenu. Ako ju sami želite napraviti, a nemate znanja o kodiranju, svakako pročitajte tekst Kako napraviti online portfolio na platformi WordPress.com?

Nakon što ste izabrali najbolju platformu za izradu spisateljskog portfolija, vrijeme je da portfolio ispunite pravim sadržajima i sve skupa vizualno dotjerate!

Izbor najboljih tekstova

Kao što je već napomenuto, važno je izabrati tekstove koji vas najbolje predstavljaju kao pisca. Izaberite samo one tekstove kojima ste najponosniji i koje smatrate najkvalitetnijima. Možete ih uploadati kao pdf dokumente (ne preporučuje se Word verzija) ili možete kratke ulomke objaviti kao postove (ili stranice) s linkovima koji vode na preuzimanje pdf-a. Ako su vaši radovi već negdje objavljeni online, možete linkati na njih (budite kreativni, npr. link pridružite vizualu koji jasno daje do znanja o kakvom je tekstu riječ).

Pobrinite se da različite vrste sadržaja budu razvrstane u različite kategorije (npr. Tekstovi na portalima, E-knjige, Kratke priče itd.). Na stranici uvijek trebate imati i izbornik putem kojega će posjetitelji lako moći pristupati sadržajima koji ih zanimaju.

Biografija

Nakon pripreme spisateljskih sadržaja, sastavite kratku biografiju i pregled svega što ste do sada postigli, a smatrate važnim za svoju spisateljsku karijeru. Najbolje je ove informacije staviti na zasebnu podstranicu. Ne budite suhoparni i ne idite u širinu. Budite zanimljivi, prirodni i svoji – to je uvijek najbolja opcija!

Kontakt

Također, dajte potencijalnim suradnicima i klijentima mogućnost da vas kontaktiraju na jednostavan način – neka kontakt podaci budu na vidljivom mjestu, a kontakt forme (ako ih imate) funkcionalne.

Testimonials

Na web stranicu koja predstavlja vaš online spisateljski portfolio dobro je uključiti i testimoniale, tj. osvrte prošlih ili trenutnih suradnika i klijenata na vaš rad.

Funkcionalnost i estetika

Jako je važno da vaša stranica bude u potpunosti funkcionalna, brza i responzivna, ali i da bude oku ugodna. Nitko ne voli boraviti na stranicama koje izgledaju kao da su iz 90-ih, na stranicama koje sadrže bljeskajuće elemente, previše kričavih boja i, najgore od svega, koje se beskrajno dugo učitavaju. Na Digitalnim idejama pronaći ćete tekst o 8 najiritantnijih stvari na web stranicama (čisto da znate što ne raditi).

Fotografije

Neka fotografije koje koristite budu kvalitetne i optimizirane za web. Ako ne koristite svoje fotografije, onda svakako vodite računa o autorskim pravima. Besplatne fotografije možete preuzimati, primjerice, sa stranica Unsplash i Pixabay.

Logo

Ako želite graditi jasan i prepoznatljiv brend, bilo bi dobro da imate i svoj logo. Za izradu loga možete platiti profesionalcu ili, ako niste spremni još ulagati novac u taj dio, logo za prvu ruku možete napraviti sami u nekom od vektorskih grafičkih programa (npr. Illustrator, Inkscape itd.).

Blog

Kao što je već predloženo, na stranici možete voditi i osobni blog koji će cjelokupno vaše predstavljanje izdići na višu razinu. Tu možete pokazati ne samo svoj stil pisanja, već i druga svoja znanja i vještine, ali i predstaviti se na osobniji način onima koje zanima vaš rad.

Društvene mreže

Svakako svoju web stranicu, tj, svoj online spisateljski portfolio povežite s društvenim mrežama. Neka se sve bitne informacije o vama i vašem radu nalaze i na vašim profilima/stranicama na društvenim mrežama. Ako ih se koristi na pametan način, društvene mreže mogu biti itekako dobar alat za predstavljanje brenda, vještina, te za gradnju autoriteta i uspostavljanje povjerenja.

I za kraj, trebamo li opisivati koliko je važno da svi pisani sadržaji na stranici budu gramatički i pravopisno točni? Vjerujemo da vam je taj dio jasan! 🙂 Sretno!


PREPORUKA: Pročitajte i tekst Kako uspješno reklamirati online portfolio?


NAPOMENA: Sadržaje s web stranice Kreativna na netu slobodno možete podijeliti na društvenim mrežama, no znajte da ih nije dozvoljeno kopirati, prenositi ni preuzimati u bilo kojem obliku i potom koristiti za stjecanje profita ili objavljivati na vlastitoj web stranici, blogu ili portalu bez dozvole autora i navođenja izvora.

Related Posts

2 comments

Želite zaraditi pisanjem? Evo što trebate znati! | Kreativna na Netu 06/12/2019 - 11:50

[…] sve materijale koje bi bilo dobro pokazati potencijalnim poslodavcima. Najbolje bi bilo imati online portfolio sa spisateljskim radovima, tj. web stranicu na kojoj ćete predstaviti sebe kao pisca i svoje […]

Reply
Kako uspješno reklamirati online portfolio? | Kreativna na Netu 11/03/2020 - 19:49

[…] smo već pisali o tome kako napraviti online portfolio na platformi WordPress.com te kako napraviti dobar spisateljski online portfolio. Ovaj put čitati možete o tome kako online portfolio predstaviti što većem broju potencijalnih […]

Reply

Leave a Comment