Kako prepoznati svoje talente i otkriti potencijal za online posao

by Kreativna na Netu
7 minutes read

Svatko od nas posjeduje neki talent, nitko nije ostavljen “praznih ruku”. Problem je samo u tome što svojih talenata često nismo svjesni. Ako i jesmo, onda mislimo da je talent dovoljan da bismo nešto postigli, a kad shvatimo da nije, napuštamo pomisao da je moguće živjeti radeći ono za što smo stvoreni i pristajemo na neki od “realnijih” scenarija. Biramo poslove koje ne volimo, životne puteve koji nas ne ispunjavaju.

Talent postaje nešto čemu ćemo se samo ponekad u mislima s tugom vratiti ili nešto što ćemo ponekad iz zabave demonstrirati pred prijateljima. Ništa ozbiljno. A stvarni potencijal našeg talenta, tog ogromnog dara koji nam je dan, ostaje uspavan, prekriven slojevima opravdanja, straha, krivih uvjerenja ili lijenosti.

Ako ipak još niste odustali od svojih talenata, ili ih tek želite otkriti, i sanjate o tome da ih nekako pretvorite u uspješan online posao, ovi će vam savjeti pomoći na tome putu!

  1. Povežite se sami sa sobom

Za početak ovog putovanja, bilo bi dobro neko vrijeme provesti u samoći, razmišljanju, samopromatranju. Život nas ponekad odvuče od onoga tko smo zapravo, priklonimo se mišljenju većine, krenemo dobro utabanim stazama koje ne vode ničemu. Da bismo osvijestili svoje talente i koristili njihov potencijal, moramo se prvo dobro ukorijeniti sami u sebi – osvijestiti tko smo, što smo i kamo želimo ići. Bez da razbijamo glavu tuđim očekivanjima, bez da oklijevamo tražeći tuđe dozvole.

Dobro razmislite o tome koje vas aktivnosti istinski ispunjavaju. U čemu se izgubite na najljepši mogući način? Zbog čega zaboravite na vrijeme? S kakvim idejama liježete i budite se? O čemu često maštate? Zbog čega vam srce malo snažnije počne tuči? Sve su to često tragovi prema vašim pravim talentima.

2. Hobiji i interesi

Imate li hobi u kojem uživate? Neki interes na koji s guštom trošite slobodno vrijeme? U čemu najviše uživate kad se riješite svega onoga što se “mora”? Možda volite crtati, pisati, izrađivati nakit ili lončariju. Upravo se kroz hobije često pokažu talenti, ona čarobna iskra po kojoj smo prepoznatljivi.

  1. Što kažu prijatelji i obitelj?

Ponekad će drugi prepoznati naše talente brže i lakše od nas samih. Razgovarajte s dragim ljudima – pitajte ih po čemu ste posebni u njihovim očima, što vam prema njihovom mišljenju ide bolje nego drugima. Tako možete dobiti vrlo korisne informacije koje će vas potaknuti na razmišljanje i djelovanje!

  1. Zbog čega vas hvale

Oko čega ljudi najčešće traže vašu pomoć? Zbog čega vas hvale? Smatraju li vas stručnjakom za neko područje? Možda hvale vaš stil pisanja, to kako uvijek znate procijeniti situaciju i dati dobar savjet, organizirati zabave ili se neprestano oduševljavaju vašim fotografijama na Instagramu? Pohvale iz okoline često ukazuju na vaše prirodne talente.

  1. Istraživanje potreba na tržištu

Talent nije dovoljan. Trebate razvijati vještine koje će podržati vaš talent, biti svjesni svijeta u kojem živite te potreba tržišta za koje planirate stvarati. Ono što radite mora donositi neku vrijednost drugim ljudima. U suprotnom, zaboravite na poslovni uspjeh, stvarno zadovoljstvo i ispunjenost poslom koji radite. Tek kad pronađete način da svojim talentom služite drugima, možete biti sigurni da će vaše poslovanje biti uspješno.

Vaši talenti mogu pridonijeti rješenju problema ili zadovoljenju potreba ciljane publike. Razmislite dobro o tome koje vrste proizvoda ili usluga trenutno nedostaju na tržištu.

  1. Edukacija i usavršavanje

Edukacija i usavršavanje procesi su koji zapravo nikada ne bi trebali završiti. Ako niste sigurni u svoje talente ili želite proširiti svoje znanje, pronađite tečaj, radionicu ili knjigu koja vam može pomoći. U današnje vrijeme jako je puno toga dostupno online – i to besplatno. Na vama je samo da pronađete vrijeme u svom rasporedu i počnete s učenjem! Na Kreativnoj smo već pisali o tome kakvu je revoluciju donijelo online obrazovanje te o najboljim online obrazovnim platformama. Pročitajte i te tekstove!

  1. Razgovarajte sa stručnjacima

Ako znate osobe koje već rade u industriji koja vas zanima, razgovarajte s njima. Stručnjaci često mogu pružiti vrijedne savjete i perspektive o tome kako iskoristiti svoje talente u online poslu. Ako ne znate osobno nekoga tko bi vas mogao na ovaj način posavjetovati, učlanite se u Facebook ili LinkedIn grupe, sudjelujte u razgovorima, povežite se s drugim talentiranim pojedincima koji imaju slične ciljeve.

  1. Zapitajte se o budućnosti

Postavite si pitanja poput: “Što bih radila da novac nije ograničavajući faktor?” ili “Kako vizualiziram svoju kreativnu karijeru za pet godina?” Odgovori na ova pitanja mogu vas usmjeriti prema području koje želite istražiti.

  1. Napustite zonu ugode

Naši talenti često zasjaje punim sjajem tek kad napustimo svoju zonu ugode. Zato, budite otvoreni za isprobavanje novih stvari i istraživanje područja koja vam nisu u potpunosti poznata.

  1. Pronađite inspiraciju u drugima

Proučite priče žena koje su već krenule putem online poduzetništva. Njihove priče mogu vam pružiti inspiraciju i potaknuti vas da otkrijete ili razbudite vlastite talente. Zapratite ih na društvenim mrežama, čitajte njihovu knjige, slušajte njihove podcaste!

Iskoristite svoje kreativne darove kako biste stvorili nešto posebno i jedinstveno. Vaš put ka online poslu iz snova može biti izazovan, ali uz vjeru u sebe i svoje talente, možete postići izvanredne rezultate. Sretno!


NAPOMENA: Sadržaje s web stranice Kreativna na netu slobodno možete podijeliti na društvenim mrežama, no znajte da ih nije dozvoljeno kopirati, prenositi ni preuzimati u bilo kojem obliku i potom koristiti za stjecanje profita ili objavljivati na vlastitoj web stranici, blogu ili portalu bez dozvole autora i navođenja izvora.

Related Posts

1 comment

Kako kreativne vještine pretvoriti u uspješan online posao | Kreativna na Netu 24/01/2024 - 14:52

[…] uspjeh. Pokrenite blog, web stranicu ili profil na društvenim mrežama koji će odražavati vaše kreativne talente. Redovito dijelite svoje radove i komunicirajte s […]

Reply

Leave a Comment