Home SVAKODNEVICA Virtualna stvarnost – kako virtualnost utječe na našu realnost?

Virtualna stvarnost – kako virtualnost utječe na našu realnost?

by Kreativna

Virtualna stvarnost, tj. virtualni svjetovi koji nam služe za zabavu, edukaciju ili kreativno izražavanje danas više nisu ništa neobično.

Avatari pomoću kojih se selimo u svjetove iz mašte, odijela koja omogućuju virtualna seksualna iskustva, izložbe koje možemo posjećivati dok sjedimo doma – sve je to dijelom fascinantno, dijelom zbunjujuće, a dijelom može biti i pomalo zastrašujuće.

Dok neki smatraju da koncept virtualne stvarnosti narušava temelje ljudskog identiteta i ukida granicu između ljudskog i neljudskog, drugi ga doživljavaju kao prostor dodatnih mogućnosti izražavanja naše prirode i ne plaše se razvoja bestjelesnih oblika inteligentnog života.

Bez obzira na razlike u stavovima i zabrinutost etičara i bioetičara, bez obzira na činjenicu što određeni dio ovakvih iskustava nije dobar ni za psihičko ni za fizičko zdravlje, virtualna stvarnost nastavlja se razvijati sve brže i iz godine u godinu sve nas lakše uvlači u svoj prostor. U nastavku su opisana neka od glavnih područja na kojima se danas koristi!

INDUSTRIJA ZABAVE

U industriji zabave koncept virtualne stvarnosti najčešće se veže za igranje video igara. Neke od njih simuliraju stvarni život (kroz interakcije s drugim avatarima, prilike za zaradu, praćenje događaja i sl.) i ponekad uvuku igrače toliko “duboko” da granica između stvarnosti i virtualnosti za njih počne nestajati.

Ova industrija jako brzo raste i vrijedi milijarde dolara, što znači da su ljudi itekako zainteresirani za ovaj vid zabave i ne brinu previše oko mogućih negativnih posljedica.

VOJNA INDUSTRIJA

Budući da omogućuje simulaciju prirodnog okruženja, virtualna se stvarnost često koristi za trening vojnika. Stvarni vojnici u tom slučaju, dakle, koriste simuliranu opremu u simuliranom okruženju i pripremaju se za različite akcije.

U ovom se kontekstu često ističe problem vezan za mogućnost ili nemogućnost stvaranja realne slike rata kod vojnika i smanjenje empatije prema žrtvama rata.

MEDICINA

Kako je u virtualnom okruženju moguće vježbati i pri tome griješiti bez izazivanja stvarnih posljedica, ovaj koncept jako dobro dođe u medicini. Simuliraju se operacije, daje se prilika za vježbu kirurzima i sl.

Također, virtualna stvarnost se koristi i za rehabilitaciju te terapijsko liječenje (npr. liječenje fobija).

Općenito je korisna i na polju “znanstvenih vizualizacija” (za pojašnjenje složenih ideja, prikaz molekularnih modela i sl.).

KREATIVNE I KULTURNE INDUSTRIJE

Primjenom tehnologije virtualne stvarnosti, danas imamo mogućnost posjećivati muzeje i galerije bez da izađemo iz vlastite kuće. I ne samo to, možemo posjećivati gradove iz prošlosti i druge prostore koji više ne postoje, ili barem ne u našem okruženju, analizirati ih i proučavati iz perspektive koja je donedavno bila nemoguća.

Virtualna se stvarnost sve češće koristi pri umjetničkom izražavanju, ali i u marketinške svrhe.


Ako do sada niste imali iskustva s virtualnom stvarnošću, u budućnosti će sasvim sigurno biti prilike za to. No budite oprezni – stvarnost je ipak stvarnost, a virtualnost je samo virtualnost. Ili možda već živimo u nekoj vrsti simulacije?

Related Posts