Kako umjetna inteligencija utječe na poslove u kulturnim i kreativnim industrijama

by Kreativna na Netu
3 minutes read

Umjetna inteligencija (AI) već sad ima velik utjecaj na mnoge aspekte našeg život pa tako i na poslove u kulturnim i kreativnim industrijama. Neovisno o tome kakav stav trenutno imate o umjetnoj inteligenciji, ne možemo pobjeći od činjenice da iz dana u dan sve više mijenja način na koji radimo i stvaramo.

Budući da nije riječ o nekakvom prolaznom tehnološkom trendu, nego o tehnološkoj revoluciji koja mijenja svijet, bilo bi dobro upoznati se na vrijeme s onim što nam donosi.

I dok se u kreativnom sektoru priče vezane za AI uglavnom vrte oko straha od gubitka poslova, ova je revolucija kreativcima donijela i pregršt novih mogućnosti! Evo nekoliko ključnih načina na koje AI utječe na poslove u kulturnim i kreativnim industrijama:

  • Poticanje kreativnosti i inovacija

AI alati svakako umjetnicima i dizajnerima pojednostavljuju eksperimentiranje s idejama i testiranje različitih kreativnih rješenja. Također, mogu poslužiti i kao inspiracija te poticaj inovacije.

  • Lakša prilagodba sadržaja potrebama publike

Kreatorima koji koriste umjetnu inteligenciju lakše je prilagoditi sadržaje specifičnim interesima i potrebama ciljne publike jer umjetna inteligencija brzo i lako može analizirati velike količine podataka i prezentirati dobivene rezultate na sažet i jasan način.

  • Automatizacija zadataka

Budući da AI automatizira suhoparne zadatke koji inače oduzimaju dosta vremena, kreativci se mogu bolje i temeljitije posvetiti onim aspektima kreativnih projekata koji zahtijevaju direktan angažman njihovog talenta i kreativnih vještina. To može rezultirati većom produktivnosti i većom kreativnom slobodom.

  • Utjecaj na tradicionalne uloge i vještine

AI će nam sasvim sigurno oduzeti jedan dio poslova, no umjesto da zbog toga očajavamo, radije se pokušajmo prilagoditi novonastalom stanju, naučimo ponešto novo i cijelu stvar preokrenimo u svoju korist! Ako umjetnu inteligenciju promatramo kao dopunu ljudskoj kreativnosti ili partnera u kreativnom procesu, bit ćemo učinkovitiji i dostupniji onima koji trebaju ono što nudimo.

Temom umjetne inteligencije svakako ćemo se još baviti na Kreativnoj jer mnogo je još otvorenih pitanja u kontekstu kreativnih industrija (poput pitanja autorskih prava u određenim situacijama) na koje treba naći odgovor.

Do tada, podijelite u komentarima svoja iskustva i razmišljanja! Koristite li umjetnu inteligenciju ili zazirete od iste u svom radu?


NAPOMENA: Sadržaje s web stranice Kreativna na netu slobodno možete podijeliti na društvenim mrežama, no znajte da ih nije dozvoljeno kopirati, prenositi ni preuzimati u bilo kojem obliku i potom koristiti za stjecanje profita ili objavljivati na vlastitoj web stranici, blogu ili portalu bez dozvole autora i navođenja izvora.

Related Posts

Leave a Comment