Lončarstvo i keramika – ponovno u fokusu

by Ivana Gložić Meter
3 minutes read

Čini se da je sve više pojedinaca kojima lončarstvo i keramika postaju idealno područje kreativnog izražavanja. Sam proces stvaranja unikatnog posuđa, nakita i ukrasnih predmeta vlastitim rukama iz komada gline donosi zadovoljstvo na kakvo smo gotovo zaboravili u ovom našem tehnološkom dobu.

Također, keramika i lončarstvo su u skladu s potrebom suvremenog čovjeka da se vrati prirodi, da zastupa održiv razvoj, te da umanji štetu koja nastaje kao posljedica hiperprodukcije proizvoda loše kvalitete, ali i s potrebom da se u miru nađe sam sa sobom izvan prebrzih tokova svakodnevice.

Stoga ne čudi činjenica da je u cijelome svijetu itekako osjetan porast interesa za samo lončarstvo kao umijeće izrade posuda i sličnih predmeta od gline, te keramiku kao “tkivo” koje sadrži posebnu toplinu i autentičnost.

U svijetu u kojem smo naviknuli na to da su stvari dostupne i “gotove” u par klikova, da se predmeti namjerno prave tako da se brzo kidaju, da nam jeftinu robu izrađuju gladna napaćena djeca, da je sve lako potrošno i lako zamjenjivo, ali i “hladno” i beskarakterno, ručno rađena keramika se nanovo istaknula svojom posebnošću i neuništivošću, kao materijal “s karakterom” stvoren da traje i daje pravu vrijednost.

Oblikovanje gline kao terapija

ručno rađena keramika

Polagana ručna izrada predmeta od gline ne samo da daje rezultate veće vrijednosti, već ima i svojevrsne terapeutske učinke.

Suvremeni se čovjek ima potrebu odmaknuti od svog digitaliziranog stanja i nanovo doći u kontakt s prirodom oko i unutar sebe. Kroz rad s glinom nanovo otkrivamo kreatora u sebi i povezujemo se s Majkom Zemljom.

Pri oblikovanju gline nema prečica, nema multitaskinga, nema ubrzanja procesa – on traje koliko traje, ima faze koje treba poštovati i zahtjeva znanje i iskustvo koje se ne može skupiti u par klikova.

Učimo se tako strpljenju, ustrajnosti i posvećenosti; učimo na vlastitim greškama; učimo se bivanju u trenutku i trajanju u vremenu.

Dok smo sami pred lončarskim kolom, dok u rukama imamo samo potencijal kojeg tek treba oblikovati, iz kojega tek treba stvoriti nešto što će imati svoju vrijednost i svoju priču, mozak nam nije razapet na sto strana, nismo u šizofrenom društvenomrežnom stanju, ne bombardiraju nas hrpe raznovrsnih informacija.

Fokusirani smo na polagan ritam stvaranja i lakše se prepuštamo meditativnom stanju koje našoj unutrašnjosti pomaže da vrati ravnotežu.

Dakle, lončarstvo može biti izvrsna terapija i hobi s potencijalom da preraste u pravi biznis ako mu posvetite dovoljno vremena, strpljenja i ljubavi. Da je tomu tako, svjedoči i sve veći broj domaćih brendova koji su se dokazali posebnošću na ovom području i pronašli svoje mjesto na tržištu. Neki od njih nabrojani su u nastavku. Neka vam posluže kao inspiracija!


NAPOMENA: Sadržaje s web stranice Kreativna na netu slobodno možete podijeliti na društvenim mrežama, no znajte da ih nije dozvoljeno kopirati, prenositi ni preuzimati u bilo kojem obliku i potom koristiti za stjecanje profita ili objavljivati na vlastitoj web stranici, blogu ili portalu bez dozvole autora i navođenja izvora.

Related Posts