Perfekcionizam – ubojica kreativnosti

by Kreativna na Netu
2 minutes read

Iako perfekcionizam ima i svojih dobrih strana, one često ostanu nadvladane iscrpljujućim obrascima “usavršavanja” koji nerijetko dovode do frustrirajućih urušavanja.

Perfekcionizam koči kreativnost pa samim tim otežava i pronalazak idealnih rješenja, usporava procese inovacije, stvaranja, dovodi do nezadovoljstva.

Na mjestima gdje perfekcionizam cvjeta zapravo vlada strah. Strah od neuspjeha, strah od toga da nećemo biti dovoljno dobri. Ako svu svoju energiju utopimo u strahu od pogreške, što nam ostaje?

Kreativnost, s druge strane, cvjeta u ozračju odvažnosti, godi joj prihvaćanje neizvjesnosti i sklonost eksperimentiranju. Kreativnost treba prostor kakav joj perfekcionizam oduzima strogim standardima i pravilima.

Perfekcionizam sužava prostor našeg razmišljanja i osjećanja, sputava našu intuiciju. Pretjerano fokusirani na detalje i sitnice, gubimo širu sliku i nestajemo u nebitnom.

Kad se zarobimo perfekcionizmom, obično se zarobljavamo i nerealnim očekivanjima. Koliko god se trudili, koliko god dobro nam išlo, nikada nismo zapravo zadovoljni. To često dovodi do beskrajnih odgoda i hrpe poluzavršenih projekata.

Perfekcionisti obično uopće ne uživaju na putu do svojih ciljeva, u procesima stvaranja, učenja, rasta. Nažalost, zbog svega navedenog, na cilj obično ni ne stižu jer putem postanu previše umorni i razočarani.

Prihvaćanje grešaka, prihvaćanje nesavršenosti i sposobnost eksperimentiranja ključni su elementi kreativnog procesa. Odbaciti perfekcionizam znači osloboditi svoj um ograničavajućih uvjerenja, otvoriti se novim idejama i izazovima, dati priliku nekim novim pričama.

Dopustite si biti početnici. Dopustite si pogreške. Ne bojte se neuspjeha, on je ponekad korisniji od uspjeha. Sve je to sasvim prirodan, čak i poželjan dio rasta i razvoja. Osobnog i profesionalnog.

Zato, samo odvažno! I uživajte u procesu!


NAPOMENA: Sadržaje s web stranice Kreativna na netu slobodno možete podijeliti na društvenim mrežama, no znajte da ih nije dozvoljeno kopirati, prenositi ni preuzimati u bilo kojem obliku i potom koristiti za stjecanje profita ili objavljivati na vlastitoj web stranici, blogu ili portalu bez dozvole autora i navođenja izvora.

Related Posts

Leave a Comment