4 zablude vezane za kreativnost

by Kreativna na Netu
2 minutes read

Dave Birss je stručnjak za kreativnost i inovacije koji podučava praktičan pristup kreativnosti s ciljem povećanja kreativnih mogućnosti. Svojim djelovanjem nastoji demistificirati kreativnost i pokazati da svatko može u sebi rasplamsati tu iskru. U nastavku su četiri glavne zablude vezane za kreativnost s kojima se najčešće susretao u svom radu, raskrinkane i pojašnjene!

Zabluda 1: Kreativnost je urođeni dar

Kako tvrdi Birss, kreativnost nije rijedak dar s kojim se rađaju samo odabrani. Svi možemo biti kreativni, a to hoćemo li ili nećemo biti kreativni dobrim dijelom ovisi i o onome čime hranimo svoj um. Ako zatrpavate svoj um lošim sadržajem, i proizvodit ćete loš sadržaj. S druge strane, hranite li svoj um zdravo i raznoliko, i rezultati vaših djelovanja bit će raznoliki, ali i zdravi – kako za vas, tako i za vašu okolinu.

Zabluda 2: Kreativnost = umjetnost

Mnogi uz pojam kreativnosti vežu slike umjetnika osebujnog stila i njihovih djela nastalih u dubokom umjetničkom zanosu. Iako umjetnost podrazumijeva kreativnost, nije svaki kreativan čin istovremeno i umjetnost, tvrdi Birss. Primjerice, možete biti kreativni pri rješavanju svakodnevnih izazova na poslu ili u kućanstvu (neki problem treba riješiti na nov način, treba popraviti nešto što se pokidalo i sl.), ali te kreativne činove ne možete nazvati umjetnošću.

Zabluda 3: Da bi bio kreativan, moraš biti stručnjak

Ne morate biti genije ili vrhunski stručnjak da biste na nekom području bili kreativni. Štoviše, tvrdi Birss, vaša stručnost ponekad može i “smetati” vašoj kreativnosti jer vas drži unutar poznatog kruga (unutar onoga u što se dobro razumijete i s čim imate iskustva) i jednostavno otežava iskorak prema novim i drugačijim rješenjima. Dakle, previše znanja o određenoj temi ponekad vas može “zaključati” unutar uobičajenih obrazaca djelovanja i onemogućiti vam kreativan pristup i djelovanje.

Zabluda 4: Kreativnost je jedna vještina

Posljednja velika zabluda vezana za kreativnost odnosi se na stav da je kreativnost jedna vještina koju imamo ili nemamo. Suprotno tome, Birss tvrdi da kreativnost zapravo podrazumijeva skup vještina poput organiziranosti, pamćenja, maštovitosti, analitičnosti, prosuđivanja itd. Ne moramo imati svaku od ovih vještina jednako razvijenu, u čemu i je bit cijele priče o kreativnosti – svatko sa svojim pogledom i vještinama može na različite načine doprinijeti istom području.

Toliko o zabludama vezanima za kreativnost! Ako ste se prepoznali u nekoj od njih, slobodno ju otpustite, neće vam nedostajati! I vodite računa o tome kako hranite svoj um!

Pročitajte još i: Je li kreativnost samo za odabrane i što znači kreativan pristup životu i poslu?

 


NAPOMENA: Sadržaje s web stranice Kreativna na netu slobodno možete podijeliti na društvenim mrežama, no znajte da ih nije dozvoljeno kopirati, prenositi ni preuzimati u bilo kojem obliku i potom koristiti za stjecanje profita ili objavljivati na vlastitoj web stranici, blogu ili portalu bez dozvole autora i navođenja izvora.

Related Posts

Leave a Comment