Što je domena, a što je hosting?

by Ivana Gložić Meter
4 minutes read

Shvatili ste da vam treba web stranica, no svi su vam pojmovi vezani za to područje toliko apstraktni da ne znate ni sami otkuda krenuti ni koga pitati za pomoć? Krenite od ovih pojmova – domena i hosting. To je osnovno s čime se trebate upoznati prije nego odlučite imati web stranicu!

ŠTO JE DOMENA?

Domena je adresa vaše web stranice. Kao što vaša kuća ili stan imaju svoju adresu na kojoj vas mogu pronaći drugi ljudi, tako i vaša web stranica ima svoju adresu na kojoj ju mogu pronaći posjetitelji.

Domena se sastoji od imena i ekstenzije. Uzmimo za primjer domenu kreativna.net – “kreativna” je ime domene, a “.net” je ekstenzija. Ekstenzije mogu biti različite – .com, .org, .net itd., a svaka ima i određeno značenje o kojem se više ili manje vodi računa. Tako je, primjerice, .com ekstenzija izvorno namijenjena komercijalnim web stranicama, .net web stranicama koje se na neki način bave internetom i tehnologijom, .org različitim organizacijama, udrugama i sl., .info informativnim web stranicama, .biz poslovnim web stranicama itd.

Domene s ekstenzijama .com, .net, .org, .info i .biz pripadaju skupini tzv. generičkih top level domena (gTLD). Uz njih postoje još i country code top level domene (ccTLD) s ekstenzijama država (.hr, .it, .de itd.), domene nove generacije (newTLD) s ekstenzijama poput .agency, .blog, .cafe itd. i domene s internacionaliziranim imenima (IDN) koje sadrže znakove specifične za neki jezik, primjerice, u hrvatskom jeziku to su dijakritički znakovi č,ć,ž,š,đ.

Ne mogu postojati dvije iste domene. Prije nego odlučite zakupiti, tj. registrirati neku domenu, trebate prvo provjeriti je li slobodna. Domene se registriraju na određeno vrijeme (obično na razdoblje od godine dana), nakon čega ih je potrebno obnoviti, tj. zakupiti ponovno na određeno razdoblje.

Ako ste pravna osoba ili fizička osoba koja obavlja registriranu samostalnu djelatnost u Hrvatskoj, imate pravo na besplatnu .hr domenu.

ŠTO JE HOSTING?

Da bi web stranica uopće mogla postojati i da bi bila povezana s ostatkom svijeta putem interneta, potrebno ju je smjestiti na internetski poslužitelj, tj. na server. I tu dolazimo do pojma “hosting” koji podrazumijeva upravo zakup prostora na serveru na kojem će potom web stranica moći započeti svoj život. Riječ je, dakle, o virtualnom prostoru na kojem možete izgraditi svoje online carstvo.

Ako ćemo web stranicu usporediti s kućom, domenu s adresom na kojoj se kuća nalazi, onda hosting možemo usporediti sa zemljištem na kojem ćemo izgraditi kuću. Pružatelju usluge hostinga tako plaćamo mjesečni ili godišnji najam kako bismo zadržali pravo na svoj “komad zemlje” na njihovom serveru, a oni se brinu da sa “zemljištem” sve dobro funkcionira, da je sigurno i da je naša “kuća” uvijek povezana s ostatkom svijeta.

A WEB STRANICA?

To što imate osiguranu domenu i hosting ne znači da imate i web stranicu. “Kuću” tek treba izgraditi. Za to će vam biti potrebna stručna pomoć web dizajnera i developera.

Ako želite web stranicu koju ćete kasnije (uz osnovnu edukaciju) moći i sami ažurirati (npr. mijenjati neke sitnice ili objavljivati sami blog postove), onda vam savjetujemo da potražite stručnjaka za izradu WordPress stranica! I kreativna.net je izrađena pomoću WordPress softvera.

WordPress osigurava pregršt značajki za apsolutno sve što vam može zatrebati, jednostavan je i siguran za korištenje, SEO prilagođen, a i korisnička je podrška uvijek lako dostupna. (Pročitajte i ovo: Što je WordPress i za što ga sve možemo koristiti?)

Također, web stranicu možete izraditi i sami, čak i ako nemate nikakvog iskustva s dizajniranjem i programiranjem. Naime, WordPress.com platforma namijenjena je upravo kreatorima sadržaja koji na brz i jednostavan način žele sami napraviti blog ili web stranicu za bilo koju namjenu. (Pročitajte i ovo: Kako napraviti blog ili web stranicu na WordPress.com?)

NAPOMENA: Postoji razlika između WP softvera (WordPress.org) i WP platforme (WordPress.com) o kojoj više možete pročitati ovdje.

Sretno!


NAPOMENA: Sadržaje s web stranice Kreativna na netu slobodno možete podijeliti na društvenim mrežama, no znajte da ih nije dozvoljeno kopirati, prenositi ni preuzimati u bilo kojem obliku i potom koristiti za stjecanje profita ili objavljivati na vlastitoj web stranici, blogu ili portalu bez dozvole autora i navođenja izvora.

Related Posts