5 zanimljivih žena koje odlično zarađuju igrajući videoigre

by Ivana Gložić Meter
4 minutes read

Videoigre u današnjem svijetu, osim zabave, mogu značiti i jako dobar biznis. Riječ je o jednoj od najbrže rastućih industrija u kojoj svoje mjesto mogu pronaći kreativci različitih profila (programeri, dizajneri, pisci, marketinški stručnjaci itd.), dok igrači koji zagaze u profesionalne vode mogu itekako dobro zaraditi.

Naime, internet je i na ovom polju otvorio pregršt novih mogućnosti – svijet se umrežio, otvorile su se neke nove arene i prilike pa je tako i sve više zanimljivih poslovnih priča među streamerima i drugim skupinama koje su se odlučile posvetiti videoigrama.

Zarada najčešće dolazi od oglasa, sponzorskih ugovora, turnira, donacija fanova itd. Twitch je najpopularnija live stream platforma putem koje gameri mogu zarađivati prenoseći uživo svoje gamerske pothvate. Ovu platformu koristi i sve više žena koje tu uspješno grade svoje gamersko carstvo i tako zarađuju ozbiljan novac.

Iako je gamerica bilo oduvijek, gaming je sve donedavno u očima javnosti bio prvenstveno muški “sport”. Može se reći da žene u gamingu nisu prije bile toliko eksponirane, a i bilo ih je manje nego danas, pogotovo onih koje se profesionalno bave igranjem. Statistike pokazuju značajne promjene omjera muško-žensko u posljednjih 10-ak godina na ovom polju.

Naravno, uspjeh u igranju (i poslovanju) ne ovisi o spolu već isključivo o radu na vještinama, o predanosti, ustrajnosti i jasno definiranim ciljevima.

Ponešto o tome kako funkcionira svijet uspješnih gamerica doznat ćete iz priča ovih 5 zanimljivih žena koje zarađuju poprilično lijepe svote igrajući (uglavnom) iz udobnosti vlastitog doma!

Sanda Mamić i Iva Salaj

eSport (profesionalno igranje videoigara) i streamanje (prenošenje igranja putem interneta) danas su nevjerojatno popularni, a da mogu biti itekako isplativi potvrđuje i priča najpoznatijih regionalnih gamerica – Sande Mamić i Ive Salaj. One su napustile “prave” poslove kako bi se mogle posvetiti igranju i streamanju, o čemu su govorile i u Tech Radaru. Njihove gamerske pothvate možete pratiti putem kanala Sansen’s World!

Katherine ‘Mystik’ Gunn

Katherine ‘Mystik’ Gunn američka je gamerica, jedna od najbolje plaćenih na svijetu. Njezina se ljubav prema videoigrama počela razvijati još u ranom djetinjstvu dok je igrala sa starijim bratom i sestrom. Kao tinejdžerica je počela sudjelovati na turnirima gdje su je primijetili eSports producenti, nakon čega se ozbiljno posvetila profesionalnom gamingu, o čemu više možete pročitati na njezinoj web stranici!

Sasha Hostyn (Scarlett)

Sasha Hostyn (Scarlett) kanadska je gamerica kojoj su videoigre isprva bile hobi. Godine 2011. počela je sudjelovati na turnirima, što ju je dovelo do karijere profesionalne gamerice. Najveća postignuća ostvarila je igrajući StarCraft, 2016. je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda kao gamerica s najvećom zaradom u karijeri, a Forbes ju je 2018. godine proglasio jednom od najmoćnijih žena u internacionalnim sportovima.

Chelsea Morello (XMinks)

Chelsea Morello (XMinks) australska je gamerica koja jako dobro zarađuje streamanjem uživo na Twitchu. Sve je počelo s Xboxom i Halo, da bi se kasnije prebacila na Call of Duty i tamo postigla svoje najbolje rezultate kao profesionalna igračica. Na YouTubeu je počela objavljivati 2012. godine, a danas je jedna od najbolje plaćenih gamerica.


Videoigre su itekako zanimljivo područje, a popis zanimljivih i uspješnih gamerica puno je veći od ovoga. Zato, ako vas je ovo sve zainteresiralo i sebe možda vidite u profesionalnom gamingu, svakako nastavite istraživati i vježbati!


NAPOMENA: Sadržaje s web stranice Kreativna na netu slobodno možete podijeliti na društvenim mrežama, no znajte da ih nije dozvoljeno kopirati, prenositi ni preuzimati u bilo kojem obliku i potom koristiti za stjecanje profita ili objavljivati na vlastitoj web stranici, blogu ili portalu bez dozvole autora i navođenja izvora.

Related Posts