Što je 3D modeliranje i gdje ga možete učiti besplatno?

by Ivana Gložić Meter

Ako tražite kreativno područje na kojem biste mogli steći vještine tražene na suvremenom tržištu rada i primjenjive u različitim industrijama, onda svakako razmislite o 3D modeliranju koje ne samo da je atraktivno i plodonosno danas, već će to sasvim sigurno biti i u budućnosti, u još većoj mjeri.

3D modeliranje podrazumijeva proces kreiranja 3D modela pomoću različitih softvera, a koristi se u arhitekturi, filmskoj industriji, industriji video igara, automobilskoj industriji, pri dizajnu interijera i proizvoda, za potrebe marketinga, izdavaštva, ali i u medicini, geologiji itd.

VR tehnologija i 3D printeri dodatno proširuju spektar mogućnosti na ovom području, a neki od pothvata kojima danas već svjedočimo (npr. printanje ljudskog tkiva) donedavno su bili u domeni znanstvene fantastike.

Među najpopularnijim softverima za 3D modeliranje su Blender, Maya, 3D Studio Max i Cinema 4D.

U ovom tekstu posebnu pažnju posvetit ćemo Blenderu koji ne samo da je iznimno kvalitetan program s brojnim korisnim i zanimljivim značajkama, već je i besplatan.

Zahvaljujući internetu i materijalima koje možete pronaći online, već danas možete početi učiti 3D modeliranje – besplatno – i tako steći vještine koje vam mogu osigurati posao o kakvom danas možda samo sanjate!

Gdje učiti 3D modeliranje besplatno?

Za početak je potrebno odabrati softver s kojim ćete raditi. U ovom slučaju izabrat ćemo već spomenuti Blender, besplatni open source softver dostupan svima, odličan za početnike, ali i za napredne korisnike. Riječ je o profesionalnom alatu koji se najčešće koristi za izradu animiranih filmova, video igara, vizualnih efekata, modela za 3D printanje, pokretnih grafika, interaktivnih 3D aplikacija itd.

Na netu postoji jako puno materijala koji će vam pomoći da upoznate i svladate Blender, te da ga naučite koristiti pri realizaciji različitih kreativnih projekata. Također, oko Blendera je okupljena i zanimljiva zajednica kreativaca koji će vas inspirirati, ali vam i rado pomoći savjetima.

Ako želite početi s učenjem, evo nekoliko kvalitetnih online izvora na kojima ćete pronaći pregršt korisnih informacija, instrukcije, savjete itd.

Ako vas zanima dizajn interijera ili predmeta/proizvoda, onda će vas sigurno zanimati i Googleov 3D softver SketchUp. Ovdje možete doznati kako koristiti SketchUp besplatno.

Sretno!


NAPOMENA: Sadržaje s web stranice Kreativna na netu slobodno možete podijeliti na društvenim mrežama, no znajte da ih nije dozvoljeno kopirati, prenositi ni preuzimati u bilo kojem obliku i potom koristiti za stjecanje profita ili objavljivati na vlastitoj web stranici, blogu ili portalu bez dozvole autora i navođenja izvora.

Related Posts