Najbolji besplatni ‘open source’ softveri za kreativce

by Ivana Gložić Meter
6 minutes read

Open source softveri o kojima se u ovom tekstu govori poslužit će kreativcima različitih profila. Bilo da se bavite pisanjem, izradom web stranica, grafičkim dizajnom, digitalnim crtanjem, snimanjem podcasta, glazbom, video produkcijom, 2D animacijom ili 3D modeliranjem, ovdje ćete pronaći nešto za sebe!

Riječ je o kvalitetnim – i besplatnim – softverima otvorenog koda za koje vam, dakle, neće trebati novac, nego samo spremnost na rad i učenje!

Što su open source softveri?

Open source softveri ili softveri otvorenog koda postoje zahvaljujući entuzijastičnim zajednicama kreativaca koji vjeruju u to da sloboda kreiranja u digitalnom svijetu pripada svima.

Riječ je o softverima čiji je izvorni kod dostupan programerima koji ga žele mijenjati, unaprijediti, popraviti i sl. Naravno, postoje licence, tj. uvjeti pod kojima se takve izmjene rade.

Dakle, open source softvere može svatko preuzeti i koristiti besplatno, a oni koji imaju potrebna znanja i vještine mogu i raditi na njihovom unapređenju.

Najbolji open source softveri za kreativce

WordPress je vrhunski softver koji se koristi za izradu web stranica, blogova i aplikacija. 35 % svih web stranica na svijetu napravljeno je upravo pomoću njega, uključujući i web stranicu na kojoj se trenutno nalazite. Više o WordPressu pročitajte ovdje.

Blender je profesionalni alat koji se najčešće koristi za izradu animiranih filmova, video igara, vizualnih efekata, modela za 3D printanje, pokretnih grafika, interaktivnih 3D aplikacija itd.

Gimp je najpopularniji besplatni softver za stvaranje i obradu rasterske grafike. Odlična je alternativa Photoshopu. Možete ga koristiti ne samo za obradu fotografija već i za digitalno crtanje, ali i brojne druge kreativne pothvate u digitalnom svijetu.

Ono što je Gimp za Photoshop, to je Inkscape za Illustrator. Riječ je o odličnom softveru za kreiranje vektorskih grafika. Pomoću njega možete stvarati logotipe, digitalne ilustracije, dijagrame, ikone itd.

Krita je zanimljiv i kvalitetan program koji će jako dobro služiti svima vama čija su strast digitalno slikanje i crtanje.

Nevjerojatno moćan softver s hrpom korisnih značajki za kreiranje i uređivanje video sadržaja. Možete mijenjati boju videima, dodavati efekte, uređivati zvuk i još jako puno toga. Odlična alternativa za Adobe Premier.

Ako vam u radu treba nešto poput After Effectsa, a ne možete si priuštiti Adobeovu licencu, Natron će biti odlična zamjena i pružiti vam hrpu mogućnosti kad su u pitanju vizualni efekti i pokretne grafike.

Odličan softver za kreiranje i animaciju 2D vektorskih grafika. Ako ste ikada željeli stvarati vlastite crtiće ili želite koristiti 2D animaciju u neke druge svrhe, ovaj program vam itekako može pomoći!

Audacity ima sve što trebate za obradu audio materijala. Jednostavan je za korištenje i sadrži jako puno korisnih značajki. Možete snimati, konvertirati, editirati, rezati, kopirati, miksati, dodavati efekte itd.

Ukratko, možemo reći da je LMMS digitalna audio radna stanica. Omogućuje produkciju glazbe pomoću kompjutera.

Scribus može biti dobra zamjena za Adobeov InDesign. Riječ je o programu koji omogućuje dizajniranje knjiga, letaka, brošura i ostalih materijala kojima su osnova tekstualni sadržaji.

FontForge je font editor pomoću kojega možete kreirati vlastite fontove! Na njihovoj web stranici pronaći ćete i korisnu dokumentaciju koja će vam pomoći ako ste novi na ovom području!


NAPOMENA: Sadržaje s web stranice Kreativna na netu slobodno možete podijeliti na društvenim mrežama, no znajte da ih nije dozvoljeno kopirati, prenositi ni preuzimati u bilo kojem obliku i potom koristiti za stjecanje profita ili objavljivati na vlastitoj web stranici, blogu ili portalu bez dozvole autora i navođenja izvora.

Related Posts

Leave a Comment