Što je digitalno crtanje i gdje ga možete učiti besplatno?

by Ivana Gložić Meter

Digitalno crtanje je proces kreiranja crteža pomoću različitih digitalnih alata, npr. pomoću grafičkih softvera kao što su Adobeovi Illustrator i Photoshop ili njima slični besplatni programi otvorenog koda Inkscape i Gimp (postoje i drugi programi koje možete koristiti, spomenuti su u nastavku teksta).

Za digitalno crtanje potrebno vam je računalo s dobrom grafičkom karticom i, po mogućnosti, dobar grafički tablet i olovka (možete crtati i mišem, ali rezultati će biti puno bolji uz tablet i olovku).

Digitalno crtanje možemo podijeliti u nekoliko kategorija – digitalne ilustracije, CAD crtanje, konceptualno crtanje i tehničko crtanje.

Zašto naučiti digitalno crtanje?

Digitalnim crtanjem bave se uglavnom grafički dizajneri, dizajneri interijera i produkt dizajneri, umjetnici, arhitekti i inženjeri. Načina da na današnjem tržištu unovčite vještine vezane za ovo područje doista je puno.

Dakle, ako volite crtati i do sada ste to činili koristeći se klasičnim crtaćim priborom, predlažemo vam da u svoje kreiranje uključite i digitalne alate jer ćete tako imati više prilika da zaradite radeći ono što volite.

Na freelancerskim platformama pronaći ćete doista puno oglasa koji se odnose upravo na ovo područje. Možete se prijavljivati za manje, jednostavnije projekte dok ste na početku, a kasnije, kada se skupi iskustva i radova koje možete pokazati, bit će sasvim sigurno i prilika za rad na većim, ozbiljnijim projektima.

Gdje možete učiti digitalno crtanje besplatno?

Zahvaljujući internetu, lice suvremenog obrazovanja potpuno je promijenjeno. Nije dovoljno više samo proći formalno obrazovanje niti se pri zaposlenju gledaju samo certifikati i diplome – važno je pokazati konkretne rezultate, a naučiti se može gotovo sve ako imate stabilnu internetsku vezu i osnovno poznavanje engleskog jezika.

I digitalno crtanje možete učiti na različitim online mjestima, od iskusnih ilustratora i kvalitetnih predavača. I ne, nije vam potreban novac – potrebni su vam čvrsta volja, postojanja želja za učenjem, dobra organizacija i vrijeme.

Čak ni softvere ne morate platiti! Od besplatnih softvera za digitalno crtanje preporučujemo AutoDesk Sketchbook, Kritu, Gimp, Inkscape, Gravit i Vectr (neki su namijenjeni rasterskim, a neki vektorskim grafikama).

Pročitajte svakako i tekst Najbolji besplatni open source softveri za kreativce!

Digitalno crtanje možete učiti na online obrazovnim platformama kao što su Skillshare ili Envato Tuts.
Skillshare je obrazovna platforma na kojoj možete biti učenik, ali i učitelj. Dakle, ne samo da možete naučiti crtati, već možete i podučavati crtanje! Kao učenik, registrirati se možete brzo i jednostavno, a potom i pristupiti velikom broju kvalitetnih tečajeva vezanih za digitalno crtanje.
Envato Tuts također nudi velik izbor besplatnih tečajeva s različitih područja, pa tako i onih o digitalnom crtanju. I ovdje možete biti učenik, ali i učitelj.

Ne treba preskočiti ni kvalitetne blogove s tutorialima (npr. Veerle) ili YouTube kanale (npr. Eric-Anthony Johnson).

Ovisno o alatima koje koristite, odlične savjete i tečajeve možete pronaći i na web stranicama proizvođača. Primjerice, ako koristiti Adobe programe, na njihovom webu i YouTube kanalu pronaći ćete odlične savjete i tutorijale. Isto vrijedi i za AutoDeskove proizvode, kao i za Kritu.


Dakle, na netu imate sve što vam treba – i to besplatno, na vama je da se bacite na posao i otvorite sebi vrata jednog novog svijeta mogućnosti!


NAPOMENA: Sadržaje s web stranice Kreativna na netu slobodno možete podijeliti na društvenim mrežama, no znajte da ih nije dozvoljeno kopirati, prenositi ni preuzimati u bilo kojem obliku i potom koristiti za stjecanje profita ili objavljivati na vlastitoj web stranici, blogu ili portalu bez dozvole autora i navođenja izvora.

Related Posts