Želite zaraditi pisanjem? Evo što trebate znati!

by Kreativna na Netu
3 minutes read

Mnogi se pitaju kako zaraditi pisanjem ili kako od pisanja živjeti. Tek mali broj u tome i uspije jer, kao prvo, većina se ljudi pisanja nikada ne uhvati ozbiljno – više maštaju o tome da pišu nego što zapravo pišu. Drugo, od samog početka često gaje prešutno uvjerenje da je ono što žele postići nemoguće, tražeći izgovore umjesto rješenja. Iz tog se razloga lako pokolebaju i odustanu na prvoj prepreci. Danas, kad smo blagoslovljeni sveprisutnim internetom, itekako je moguće zaraditi ili živjeti od pisanja, a prije nego se za tu mogućnost odlučite, evo što trebate znati!

PIŠITE ŠTO VIŠE

Pisanje je vještina na kojoj neprestano treba raditi. Ako niste pisali godinama, ne očekujte da će vaše pisanje teći jednostavno i glatko, niti će kvaliteta napisanoga biti na razini na kojoj može biti kad svakodnevno pišete. No čim steknete naviku i redovno počnete pisati (što više), ne samo da će se vaše misli lakše pretakati u kvalitetne tekstove, već će vam i teme lakše dolaziti, ali ćete bolje znati i kako strukturirati tekstove koji će lako privući i zadržati pažnju čitatelja.

PIŠITE ZA WEB

Danas ćete definitivno imati više prilika zaraditi pisanjem ako se odlučite pisati za web. Međutim, da biste bili konkurentni, morat ćete svladati i neke druge vještine osim pisanja. Primjerice, morat ćete svladati SEO osnove, upoznati se s radom u WordPressu (ili nekom drugom CMS-u, no najčešće se traži poznavanje WordPressa), naučiti kako funkcioniraju različite vrste online oglašavanja itd.

NAPRAVITE SPISATELJSKI PORTFOLIO

Nitko vam neće dati posao pisca bez da prije toga provjeri kako pišete. Zato, budite mudri i na vrijeme pripremite sve materijale koje bi bilo dobro pokazati potencijalnim poslodavcima. Najbolje bi bilo imati online portfolio sa spisateljskim radovima, tj. web stranicu na kojoj ćete predstaviti sebe kao pisca i svoje radove. Web stranicu možete napraviti i sami pomoću WordPressa, a i društvene mreže vam mogu biti od pomoći pri predstavljanju.

IZABERITE PODRUČJE KOJE VAM NAJBOLJE ODGOVARA

Puno je načina na koje možete zaraditi pisanjem, na vama je da odaberete onaj koji vam najbolje odgovara i s predanošću mu se posvetite. Možete pisati npr. za časopise i portale, možete pisati blogove za poduzetnike, pokrenuti vlastiti blog i s vremenom ga monetizirati, možete se posvetiti content marketingu, angažirati se kao pisac scenarija za promotivne video sadržaje ili pisac scenarija za video igre, možete pokrenuti affiliate stranicu itd.

Ako dobro poznajte engleski jezik, preporučljivo je koncentrirati se na strano tržište jer je izbor poslova veći, a i strani klijenti uglavnom više plaćaju pisce.

O gradnji karijere pisca možete učiti i na online obrazovnim platformama, a ako želite doznati na koje još načine (osim pisanjem) možete zaraditi putem interneta, pročitajte ovaj tekst!


NAPOMENA: Sadržaje s web stranice Kreativna na netu slobodno možete podijeliti na društvenim mrežama, no znajte da ih nije dozvoljeno kopirati, prenositi ni preuzimati u bilo kojem obliku i potom koristiti za stjecanje profita ili objavljivati na vlastitoj web stranici, blogu ili portalu bez dozvole autora i navođenja izvora.

Related Posts

1 comment

Najbolji besplatni open source softveri za kreativce | Kreativna na Netu 23/04/2020 - 11:26

[…] o kojima se u ovom tekstu govori poslužit će kreativcima različitih profila. Bilo da se bavite pisanjem, izradom web stranica, grafičkim dizajnom, digitalnim crtanjem, snimanjem podcasta, glazbom, video […]

Reply

Leave a Comment