Kako napraviti online portfolio na platformi WordPress.com?

by Kreativna na Netu
7 minutes read

Ako se putem interneta na pravi način želite predstaviti npr. kao dizajner, fotograf ili pisac i zainteresirati potencijalne suradnike i klijente, trebat ćete dobar online portfolio!

Što je portfolio?

Portfolio možemo definirati kao zbirku radova koja služi, primjerice, piscu, dizajneru ili fotografu da predstavi svoje vještine i dosadašnje projekte potencijalnim suradnicima ili klijentima. U današnje vrijeme poželjno je imati online portfolio što uvelike pojednostavljuje komunikaciju i proces pronalaska idealnih suradnika i klijenata.

Koji je najbolji način za izradu online portfolija?

Najbolje bi bilo da imate vlastitu web stranicu na kojoj će vaši radovi biti predstavljeni onako kako vi želite. Postoje specijalizirane platforme na kojima možete posložiti svoj portfolio, no kad imate vlastitu web stranicu, ipak imate veću kontrolu nad zbirkom svojih radova.

Kada koristiti WordPress.com za izradu online portfolija?

WordPress.com je platforma namijenjena onima koji sami žele izraditi svoju web stranicu ili blog, a nemaju iskustva s programiranjem. Dakle, ako vam je u fokusu kreiranje sadržaja za stranicu, a ne komplicirani tehnički detalji koji se vrte ispod površine svakog weba, onda je ova platforma za vas. Ipak, neće se sve posložiti u par klikova, računajte na to da će vam trebati malo vremena da sve dovedete u red, ali uz upute i podršku koje ova platforma osigurava, to zaista neće biti problem!

Zašto koristiti WordPress.com?

Riječ je o najboljoj, najnaprednijoj i najpopularnijoj platformi za izradu web stranica na svijetu. Za njezinu popularnost postoji hrpa jako dobrih razloga. S ovom platformom možete biti u potpunosti mirni – sigurnost je na visokom nivou, podrška je lako dostupna, vaša će web stranica biti moderna, responzivna, SEO prilagođena i imat ćete na izbor širok spektar mogućnosti za sve vaše potrebe. Na WordPress.com web stranicu možete izgraditi potpuno besplatno ili možete uzeti neki od plaćenih planova koji pružaju više mogućnosti.

 

online portfolio

Kako napraviti online portfolio na WordPress.com?

* WordPress.com s vremenom može promijeniti određene detalje u procesu izrade web stranice.

• Izradite WordPress.com račun

Za izradu WordPress.com računa bit će vam potrebna prethodno napravljena mail adresa. Trebat ćete osmisliti korisničko ime i lozinku, a onda i krenuti s izradom putem ovog linka! Također, možete se i povezati s postojećim Google računom.

• Izradite WordPress.com stranicu

Nakon kreiranja računa trebate odabrati kakvu vrstu stranice želite napraviti (to možete i promijeniti kasnije) i koja vas područja zanimaju. WordPress.com traži ove podatke kako bi vam u nastavku procesa mogao pomoći da napravite stranicu koja vam najbolje odgovara.

Također, trebat ćete odabrati i ime stranice. Ime stranice nije isto što i korisničko ime, niti web adresa stranice, koju birate sljedeću. Web adresa ili domena ima i određenu ekstenziju (.com, .org, .net i sl.) koju također trebate odabrati. O hostingu na ovoj platformi ne morate brinuti jer vam je WordPress.com host.

Kao što je već napomenuto, na ovoj platformi možete napraviti i besplatnu stranicu. U tom slušaju vaša će web adresa imati dodatak .wordpress pa neće izgledati ovako – primjer.com, već ovako primjer.wordpress.com.

Dakle, sljedeći je korak odabir plana. Za početak možete odabrati besplatni, a kasnije kupiti neki od plaćenih planova, ovisno o vašim potrebama (Blogger, Personal, Premium, Business, eCommerce). Ako uzimate neki od plaćenih planova, računajte s tim da su vam u njih uključene i “normalne” domene, bez nastavka .wordpress. Planovi se plaćaju godišnje (iako su navedene mjesečne cijene).

Nakon odabira plana vaša je stranica kreirana, trebate još samo potvrditi svoju mail adresu kako bi račun bio i službeno aktivan.

WordPress.com

• Uredite WordPress.com stranice – napravite online portfolio

Nakon aktivacije računa vidjet ćete da je vaša stranica postavljena na default način kojeg možete potpuno promijeniti. Sve što trebate za uređivanje i praćenje svoje web stranice nalazi se na Dashboardu, tj. na upravljačkoj ploči kojoj pristupate tako da kliknete ‘My Sites’ ili ‘Moja web-stranica’ u gornjem lijevom kutu ekrana.

Ako želite da vaša stranica bude privatna (nedostupna za javnost) dok ju ne uredite, posjetite Dashboard, odite na ‘Postavke’ – ‘Općenito’ – skrolajte do ‘Privatnost’, stavite na ‘Privatno’ i spremite promjene.

Neke od značajki na Dashboardu nećete moći koristiti s besplatnim planom (npr. pluginove, tj. dodatke).

Dio kojeg ćete koristiti za dizajniranje svoje web stranice nalazi se na Dashboardu pod Design – Customize, Themes (Prilagodi, Teme).

Teme su zapravo predlošci pomoću kojih se stranica dizajnira, a možete ih pretraživati po ključnim riječima, layoutu, značajkama, stilu, prema tome plaćaju li se ili su besplatne itd. U ovom slučaju možete kao ključnu riječ upisati “portfolio” kako bi vam WordPress.com izlistao sve one predloške koji su idealni za kreiranje portfolija.

Nakon aktivacije određene teme, stranica neće biti odmah posložena onako kako izgleda u demo verziji, morat ćete ju sami posložiti onako kako vam najbolje odgovara. Kod svake teme možete kliknuti na INFO kako biste dobili više informacija i upute za postavljanje, a savjete i instrukcije možete potražiti i na WordPress.com Support stranicama.

Ovisno o vašoj temi, na Dashboardu pod Site (Stranica) možete imati i opciju Portfolio, što će olakšati kreiranje online zbirke vaših radova. Iz tog razloga najbolje bi bilo izabrati temu koja je osmišljena upravo s tom svrhom.

Pod Site (Stranica) pronaći ćete još opcija – opciju za dodavanje postova, stranica, medijskih sadržaja, testimonijala itd. Važno je istaknuti da postovi i stranice nisu isto. Postovi se automatski pojavljuju na blogu (blog stranicu postavljate na Customize – Homepage Settings – Posts Pages), dok su stranice zapravo podstranice vašeg weba i ne pojavljuju se automatski na vašem webu nakon što ih objavite već ih morate dodati u izbornik ili na neki drugi način linkati na njih. Više o razlici između postova i stranica pročitajte ovdje.

Kad otvorite svoju novu web stranicu koju tek treba urediti (upišete njezinu adresu u web preglednik), u donjem desnom kutu pojavit će vam se nekoliko opcija među kojima je i opcija Edit (Uredi). Kliknete li na to, automatski će vam se otvoriti Block editor. Riječ je o relativno novom WordPress.com editoru (pojavio se krajem 2018.) koji funkcionira na principu “blokova” koje “slažete” i tako gradite svoju web stranicu. Ti blokovi su zapravo sadržajne komponente različitih vrsta (npr. blok za tekst, formu, sliku itd.). Više o blokovima možete doznati ovdje.

No Block editor nije jedini na WordPress.com. Mnogi su ostali vjerni starom editoru (Classic Editor) kojeg i dalje možete koristiti. Više o WordPress.com editorima možete doznati ovdje.

Pod Customize (Prilagodi) tabom na upravljačkoj ploči pronaći ćete različite opcije za uređivanje stranice – dodavanje logotipa, promjena boja i fontova, dodavanje i mijenjanje izbornika, upravljanje widgetima, prilagodba početne stranice itd.

Vaš portfolio treba izgledati jasno i pregledno, treba sadržavati kvalitetne sadržaje prilagođene webu, bitne informacije o vama i jasno istaknute kontakt informacije. Kao što je već napomenuto, uz WordPress.com vaša će stranica biti responzivna (prilagođena različitim vrstama uređaja) i potpuno funkcionalna, tako da ne morate brinuti.

Uzmite si nekoliko dana i tijekom svakog se posvetite proučavanju ove odlične platforme kako biste znali kako na pravi način iskoristiti sve mogućnosti koje nudi. Sretno!

 


NAPOMENA: Sadržaje s web stranice Kreativna na netu slobodno možete podijeliti na društvenim mrežama, no znajte da ih nije dozvoljeno kopirati, prenositi ni preuzimati u bilo kojem obliku i potom koristiti za stjecanje profita ili objavljivati na vlastitoj web stranici, blogu ili portalu bez dozvole autora i navođenja izvora.

Related Posts

4 comments

Online platforme na kojima mogu zarađivati kreativci | Kreativna na Netu 10/12/2019 - 20:09

[…] na vama je da nastavite istraživanje ili možda otvorite i svoju web stranicu na kojoj ćete prezentirati svoje radove ili nuditi usluge na neki svoj način. Ako vas osim online platformi na kojima možete zarađivati […]

Reply
Kako napraviti dobar spisateljski online portfolio? | Kreativna na Netu 03/01/2020 - 13:09

[…] Najbolji način kreiranja online portfolija je kreiranje web stranice koja će biti isključivo za tu namjenu. Ako ju sami želite napraviti, a nemate znanja o kodiranju, svakako pročitajte tekst Kako napraviti online portfolio na platformi WordPress.com? […]

Reply
Kako uspješno reklamirati online portfolio? | Kreativna na Netu 11/03/2020 - 19:32

[…] smo već pisali o tome kako napraviti online portfolio na platformi WordPress.com te kako napraviti dobar spisateljski online portfolio. Ovaj put čitati možete o tome kako online […]

Reply
Želite zaraditi pisanjem? Evo što trebate znati! | Kreativna na Netu 15/07/2020 - 21:34

[…] stranicu na kojoj ćete predstaviti sebe kao pisca i svoje radove. Web stranicu možete napraviti i sami pomoću WordPressa, a i društvene mreže vam mogu biti od pomoći pri […]

Reply

Leave a Comment