Online platforme na kojima mogu zarađivati kreativci

by Ivana Gložić Meter
5 minutes read

U tekstu ćete pronaći preporuke za online platforme na kojima možete zarađivati svojom kreativnošću, bilo da se bavite pisanjem, crtanjem, izradom nakita, fotografijom, šivanjem ili nečim desetim. Ovdje su samo kratki opisi onoga što svaka pojedina platforma nudi, a na vama je da istražujete dalje prema svojim interesima!

• Upwork

Riječ je o jednom od najpoznatijih online mjesta za freelancere koje ima dobro uređen sustav ponude i potražnje poslova, a na kojem posao mogu pronaći kreativci različitih vrsta. Poslove lako možete pretraživati po kategorijama i ključnim riječima, a poslodavce možete ocjenjivati, kao i oni vas.

• People per Hour

Također kvalitetna platforma namijenjena različitim strukama i kreativnim pozivima. Uz to što se možete prijavljivati na oglase za posao, možete kreirati i svoje pakete usluga, tzv. hourlies, njih prodavati i tako zarađivati. Jako zanimljivo!

• Fiverr

Ova je platforma prava svaštara i, za razliku od prethodne dvije, ima i malo neozbiljniju dimenziju zbog toga što ljudima pruža mogućnost da kroz različite kategorije prodaju sve i svašta, iako se ipak vodi računa o tome da stvari ne odu van kontrole. Usluge se tu nude u formi gigova.

• 99designs

99designs platforma namijenjena je prvenstveno dizajnerima. Tamo ćete sasvim sigurno pronaći svoje mjesto ako se bavite izradom logotipa i osmišljavanjem brend identiteta, izradom ilustracija i grafika, dizajnom karaktera, proizvoda i aplikacija, ali i ako se bavite video produkcijom i fotografijom. Na platformi ćete moći zarađivati, ali i naučiti puno toga zahvaljujući inspirativnim i edukativnim materijalima!

• Skillshare

Skillshare je obrazovnoj platforma na kojoj možete biti učenik, ali i učitelj koji zarađuje prenoseći svoja znanja drugima! Svatko može postati predavač na Skillshareu pod uvjetom da sadržaj koji planira podučavati poštuje određena pravila platforme. Na njihovoj web stranici pronaći ćete materijale potrebne za uspješan početak!

• Etsy

Etsy je najpoznatija platforma za prodaju ručno rađenih, unikatnih i vintage predmeta. Pruža vam mogućnost otvaranja online trgovine u kojoj možete prezentirati svoj nakit, odjeću, slike i dr. Na blogu 100 bofora postoje super tekstovi o tome kako otvoriti Etsy trgovinu!

• Society 6

Ova će se platforma svidjeti prije svega ilustratorima budući da putem nje mogu prodavati otiske svojih radova na različitim predmetima. Primjerice, učitate neki svoj crtež, izaberete predmete na koje želite da bude otisnut (npr. šalice, posteljina, torbe, tepih…) i potom objavite dizajn. To je sve što morate napraviti. Society 6 printa i isporučuje predmete, a vama ide dio zarade od svakog prodanog predmeta na kojem je vaš dizajn. Taj dio nije velik, što ne znači da ne možete fino zaraditi ako se određeni predmet proda u velikom broju.

• Shutterstock

Ova vam je stranica možda poznata kao mjesto na kojem možete kupiti fotografije i video sadržaje, međutim, na njoj imate mogućnost postati Shutterstock Contributor, tj. možete prodavati svoje slike, video klipove i ilustracije. Super stvar! Pretplatite li se na njihov newsletter kao contributor, mailom će vam stizati i prijedlozi onoga što biste mogli fotkati/snimati/crtati na osnovu onoga što je trenutno traženo na tržištu ili će se tražiti u nadolazećem razdoblju.


Dakle, ovo su samo neke od platformi na kojima kreativci mogu zarađivati, na vama je da nastavite istraživanje ili možda otvorite i svoju web stranicu na kojoj ćete prezentirati svoje radove ili nuditi usluge na neki svoj način. Ako vas osim online platformi na kojima možete zarađivati zanimaju i one na kojima se možete educirati, svakako pročitajte ovaj tekst!

Sretno!


NAPOMENA: Sadržaje s web stranice Kreativna na netu slobodno možete podijeliti na društvenim mrežama, no znajte da ih nije dozvoljeno kopirati, prenositi ni preuzimati u bilo kojem obliku i potom koristiti za stjecanje profita ili objavljivati na vlastitoj web stranici, blogu ili portalu bez dozvole autora i navođenja izvora.

Related Posts