Dvije stvari bez kojih nema uspjeha – što god uspjeh za vas značio

by Ivana Gložić Meter
3 minutes read

Svi smo različiti pa se tako i naše definicije uspjeha razlikuju. Čak i kad imamo iste vrijednosti i težimo istim ciljevima, ono što sami smatramo uspjehom u tuđim očima ne mora tako izgledati (i obrnuto). Jer, ne krećemo svi do cilja s iste polazne točke niti s istim “alatima”.

Primjerice, netko će možda za mjesec dana postići nešto za što će vama trebati tri mjeseca. No to ne znači da niste uspješni. Možda ste samo imali lošiju startnu poziciju i morali ste daleko veće izazove svladati da biste došli do istog cilja.

Prema tome, tuđe mjerilo uspjeha ne mora i ne treba biti i vaše mjerilo uspjeha.

Iako uspjeh često poistovjećujemo s materijalnim – s puno novca, skupim autima, uspješnim poslovima, luksuzno uređenim kućama, on zapravo nema veze s posjedovanjem stvari.

Imate li destinaciju? Imate li dobar auto?

Za Chrisa Crofta, autora, projektnog menadžera i govornika (čija predavanja vam preporučujem!) uspjeh znači slobodu da trošimo svoje vrijeme onako kako želimo.

Pri tome je jako važno pronaći balans između uživanja u sadašnjosti i postizanja željenih ciljeva u budućnosti. Pojednostavljeno rečeno, ako danas samo uživamo, do sutra nećemo uspjeti postići ono što želimo, a ako danas samo radimo za sutra, nećemo uspjeti uživati.

Ako uspijemo kreirati sadašnjost u kojoj možemo uživati istovremeno radeći stvari koje će dovesti do nama važnih postignuća u budućnost, onda to možemo nazvati uspjehom, kaže Croft.

Da bi nam to pošlo za rukom, moramo kao prvo imati jasno postavljene privatne i poslovne ciljeve. Što želimo postići? Na što želimo trošiti svoje vrijeme?

Kao drugo, moramo biti učinkoviti, tj. moramo se organizirati, disciplinirati, naučiti upravljati svojim vremenom i sl.

Croft je to metaforički objasnio ovako – prvo trebate destinaciju na koju želite stići, a onda i kvalitetan auto koji će vas do tamo dovesti.

Ako imate cilj, a niste učinkoviti, bit ćete frustrirani. S druge strane, ako ste učinkoviti, ali nemate jasan cilj, istrošit ćete se lutajući i vjerojatno završiti na mjestu koje vam se zapravo ne sviđa.

Zato, odredite svoju destinaciju i pobrinite se za to da vas vaš auto do tamo može dovesti. Radite na sebi i na svojim vještinama svakodnevno, ali ne zaboravite i uživati u životu. Preuzmite odgovornost, vjerujte u sebe, slušajte svoju unutarnju navigaciju. Djelujte fokusirano i smisleno, ne trošite se na nebitne stvari, ne odugovlačite, ne tražite izgovore, već rješenja.

To je jedini način da sretno i sigurno dođete tamo gdje zaista želite biti!


NAPOMENA: Sadržaje s web stranice Kreativna na netu slobodno možete podijeliti na društvenim mrežama, no znajte da ih nije dozvoljeno kopirati, prenositi ni preuzimati u bilo kojem obliku i potom koristiti za stjecanje profita ili objavljivati na vlastitoj web stranici, blogu ili portalu bez dozvole autora i navođenja izvora.

Related Posts