Grafički dizajn – trendovi 2021.

by Ivana Gložić Meter
3 minutes read

Tony Harmer, edukator, ilustrator i stručnjak za Adobe programe definira grafički dizajn kao umjetnost korištenja vizualnih elemenata, tipografije i boja s ciljem prenošenja određene poruke. Bitno je, kao prvo, razumjeti poruku, a onda ju i prenijeti na način koji je estetski i funkcionalno uravnotežen.

Ljudi se grafičkim dizajnom bave odavno, a rezultate rada grafičkih dizajnera viđamo posvuda oko sebe (plakati, časopisi, knjige, ambalaže proizvoda, sučelje mobitela ili računala, logotipi tvrtki itd.).

Kako se vrijeme mijenja, mijenjaju se i trendovi na ovom području. Neke stvari se uvijek nanovo vraćaju, neke bljesnu nakratko i zauvijek nestanu, a neke neprestano pomiču granice prateći razvoj novih tehnologija.

U nastavku teksta opisani su neki od trenutno najjačih trendova na području grafičkog dizajna. Ipak, to ne mora značiti da ih morate slijediti. 🙂

3D dizajn

Ovaj je trend prisutan već par godina i nastavlja jačati. 3D oblici, ilustracije, animacije i tipografija dominiraju radovima velikog broja grafičkih dizajnera. Uz vizualni aspekt tu je naglašen i onaj taktilni (objekti imaju svoju teksturu, materijal, izgledaju kao da ih možemo dotaknuti u prostoru). Pogledajte primjere!

Dizajn inspiriran prirodom

Ovaj je trend potaknut razvojem globalne svijesti o štetnom utjecaju čovjeka na okoliš, te potrebi čuvanja prirode i prelaska na održiviji način života. Karakteriziraju ga organske teksture, biljni motivi, prirodni oblici, svršeno nesavršeno, rukom crtane ilustracije, handmade elementi. Pogledajte primjere!

DIY dizajn

Naglasak je na prirodnosti, iskrenosti, autentičnosti, neponovljivosti i personaliziranosti. Tu se cijeni sve što odražava handmade i DIY filozofiju. Kombiniraju se različiti mediji i materijali kolažnom tehnikom, poigrava se s nadrealističkim elementima, eksperimentira se s bojama, tipografijom, oblicima i često završava u nečemu što se može nazvati organiziranim kaosom. Pogledajte primjere!

Ilustracije i škrabotine

Rukom crtani elementi, objekti, ljudi, životinje i biljke već su neko vrijeme jako popularni na području grafičkog dizajna. U zadnje je vrijeme osobito popularan tzv. one line art, tj. ilustracije od jedne neprekinute linije koje viđamo na web stranicama i blogovima, u časopisima, na proizvodima, nakitu itd. Pogledajte primjere!

Apstraktni i retro futurizam

Ovaj trend naglasak stavlja na 3D i neonske efekte, kolaž tehniku, geometrijske oblike, lebdeće objekte, metalne teksture, nadrealistične prizore i optičke iluzije. Riječ je zanimljivom i pomalo kaotičnom “sjećanju na budućnost” koje, oslanjajući se na estetiku nekih prošlih vremena, s puno mašte priziva ono što je ispred nas. Pogledajte primjere!

Emotikoni i simboli

Jedno je sigurno – i dalje volimo komunicirati simbolima. Emotikoni doživljavaju neku vrstu procvata, a već su par godina iznimno popularni i simboli spiritualnog i mističnog značenja (npr. tarot simboli). Pogledajte primjere!


NAPOMENA: Sadržaje s web stranice Kreativna na netu slobodno možete podijeliti na društvenim mrežama, no znajte da ih nije dozvoljeno kopirati, prenositi ni preuzimati u bilo kojem obliku i potom koristiti za stjecanje profita ili objavljivati na vlastitoj web stranici, blogu ili portalu bez dozvole autora i navođenja izvora.

Related Posts

Leave a Comment