3 načina da kreirate pasivni prihod online

by Ivana Gložić Meter
4 minutes read

Pasivni prihod ne mora doći samo od ulaganja u nekretnine ili tvrtke. Štoviše, pasivni prihodi su tema koja se danas najčešće veže za područje online poslovanja. Pat Flynnu, online poduzetniku na čiji rad se ovaj tekst oslanja, prvi su milijuni stigli upravo putem pasivnih prihoda!

Što je pasivni prihod?

Pasivnim izvorom prihoda možemo smatrati sve ono što nam donosi novac bez da pri tome traži našu prisutnost i angažman u stvarnom vremenu. To je ona poznata shema “zarađuješ dok spavaš” koja lako zavede one koji ne bi radili, ali bi zaradili.

No primamljivi pasivni prihodi daleko su od lake love, barem oni ozbiljniji. Ako mislite na ovaj način zaraditi neki veći novac, ili barem iznose dovoljne za preživljavanje, morat ćete se dobrano potruditi.

Da nije lako, svjedoči i sam Flynn. I upozorava – prekonoćni uspjeh tu nije moguć. Ipak, i za Flynna i za sve veći broj online poduzetnika kreiranje izvora pasivnih prihoda nešto je čemu definitivno treba težiti.

Za razliku od ulaganja u nekretnine ili tvrtke, za gradnju online posla vam ne treba puno novca da biste započeli. Možete krenuti od nule i stvoriti nešto vrijedno divljenja.

No kako početi? Proučite tri Flynnova poslovna modela u nastavku, možda vas baš tu dočeka neka odlična ideja!

Online pasivni prihod – 3 poslovna modela prema Pat Flynnu

Pat Flynn podcast

• FP model – freelance to product model

Ako ste freelancer dobro upoznat s najčešćim problemima koji muče klijente s kojima radite, razmislite o kreiranju proizvoda koji bi mogli riješiti neke od tih problema. Zapitajte se što radite jako dobro, a da time možete uspješno riješiti jednu vrstu problema za određenu skupinu ljudi.

Za Flynna je freelancanje prvi korak u gradnji vlastitog poslovanja – smatra da je prvo potrebno započeti s aktivnim prihodima kako biste ih onda mogli konvertirati u pasivne prihode.

Kao freelancer s iskustvom na određenom području, imate priliku jasnije vidjeti što na tom području nedostaje, tj. na koji biste način mogli djelovati da zadovoljite određenu potrebu na tržištu.

• AA model – audience & advertise

Ako imate publiku koja vas prati na nekom online kanalu, zaraditi možete reklamiranjem proizvoda i usluga. Primjerice, ako imate zajednicu na YouTubeu, možete zaraditi od YT oglasa; ako imate zajednicu na blogu, možete zaraditi od sponzoriranih članaka i sl.

Imajte na umu da ovaj model traži puno vremena i energije jer nije lako okupiti odanu online zajednicu. Također, tu postoji opasnost da fanove razočarate i otjerate prevelikom količinom oglasa ili da platforma na kojoj djelujete promijeni svoja pravila i tako vam poremeti čitav poslovni koncept.

• EP model – expert to product model

Termin “ekspert” ovdje vas ne treba preplašiti, napominje Flynn. U ovom kontekstu vi možete biti ekspert za svakoga od koga znate nešto više o određenoj temi. I upravo tu leži dobra poslovna prilika – poučavajte druge ljude onome o čemu znate više od njih.

Da biste okupili zajednicu koja želi učiti od vas ili zajednicu koja će biti spremna platiti za rješenje koje nudite, morate prvo zadobiti njihovo povjerenje. Morate pokazati da ste netko tko se doista razumije u ono o čemu priča, da možete riješiti svojim znanjem neki njihov problem, da uz vas mogu naučiti nešto od čega će doista imati koristi.

Možete npr. kreirati e-knjige, online radionice i tečajeve i sl.

Također, pasivne izvore prihoda možete kreirati i prodajom, tj. preporukom tuđih proizvoda. Riječ je o affiliate marketingu ili partnerskom marketingu. Svojoj publici preporučujete tuđe proizvode za koje smatrate da bi im mogli pomoći i od svake prodaje zaradite određeni postotak. Pat je upravo tako zaradio najveći dio svog novca, no o tome detaljnije u jednom od sljedećih tekstova!

*Ako vas zanima pasivni prihod, preporučujemo Smart Passive Income podcast!


NAPOMENA: Sadržaje s web stranice Kreativna na netu slobodno možete podijeliti na društvenim mrežama, no znajte da ih nije dozvoljeno kopirati, prenositi ni preuzimati u bilo kojem obliku i potom koristiti za stjecanje profita ili objavljivati na vlastitoj web stranici, blogu ili portalu bez dozvole autora i navođenja izvora.

Related Posts