Što je skenografija

by Kreativna na Netu
2 minutes read

U potrazi ste za novim tehnikama kreativnog izražavanja? Želite pristupiti digitalnoj fotografiji na nov, zanimljiv i pomalo neobičan način? Skenografija bi vas mogla oduševiti!

Skenografija je proces stvaranja digitalnih fotografija skenerom. Dakle, umjesto fotoaparata koristite obični stolni skener spojen s računalom. Bit će vam potreban još program za obradu fotografija (i oni najjednostavniji mogu dobro poslužiti) i, naravno, objekti koje ćete skenirati.

Riječ je o tehnici koja pruža pregršt mogućnosti i daje vašoj kreativnosti priliku da se utjelovi u pomalo nadrealnoj formi. Na skener možete staviti doslovno sve ono za što ste sigurni da ga neće oštetiti. Možete skenirati cvijeće, kamenje, školjke, staklo, posuđe, odjeću, hranu, igračke – što god imate oko sebe.

Prilikom skeniranja možete i ne morate zatvarati poklopac skenera. Ako poklopac ostavite otvoren, preko skeniranog objekta možete prebaciti papir ili tkaninu s uzorkom kako biste objektu dodali zanimljivu pozadinu.

Kad je poklopac skenera potpuno otvoren, skenirati možete u potpunom mraku ako želite tamnu pozadinu ili uz korištenje pozadinskog svjetla što će stvoriti zanimljive efekte na gotovoj fotografiji. Zanimljive efekte može stvoriti i pomicanje objekta tijekom procesa skeniranja.

Najbolje bi bilo na staklo skenera prvo staviti prozirnu foliju, pogotovo ako koristite npr. kapljice vode ili boju. Također, bilo bi dobro na neki način zaštititi oči, tj. ne gledati izravno u svjetlo skenera dok proces skeniranja traje. Budite posebno oprezni ako radite selfije skenerom (da, i to može biti jako zanimljivo!).

Nakon skeniranja dodatno se možete poigrati svojim fotografijama u programu za obradu fotografija. Također, od niza fotografija možete stvoriti GIF-ove i zanimljive video uratke. Skener vam može dobro doći i pri stvaranju makro fotografija, apstraktnih vizuala i upečatljivih kolaža.

Inspiraciju za kreativne projekte ove vrste možete pronaći i na Pinterestu, a ako je skenografija nešto čime se malo ozbiljnije želite pozabaviti, preporučujemo tečaj Jima Krausea na LinkedIn Learning platformi!


NAPOMENA: Sadržaje s web stranice Kreativna na netu slobodno možete podijeliti na društvenim mrežama, no znajte da ih nije dozvoljeno kopirati, prenositi ni preuzimati u bilo kojem obliku i potom koristiti za stjecanje profita ili objavljivati na vlastitoj web stranici, blogu ili portalu bez dozvole autora i navođenja izvora.

Related Posts

Leave a Comment