Što je grafički dizajn i gdje ga možete učiti besplatno

by Ivana Gložić Meter
3 minutes read

Ukratko, grafički dizajn je proces kreiranja vizualnih sadržaja s ciljem prenošenja određene poruke ili ideje.

Kako navodi Tony Harmer, kojeg smo spomenuli u tekstu o trendovima na području grafičkog dizajna u 2021., grafički dizajn se ne vrti samo oko kreacije lijepih vizuala – on je puno više od toga. Bitno je prvo istinski razumjeti određenu poruku, a onda ju i prenijeti na način koji je estetski i funkcionalno uravnotežen.

Ljudi se grafičkim dizajnom bave odavno, a rezultate rada grafičkih dizajnera viđamo posvuda oko sebe (plakati, časopisi, knjige, ambalaže proizvoda, sučelje mobitela ili računala, logotipi tvrtki itd.).

Budući da grafički dizajn pokriva širok spektar djelatnosti, grafički se dizajneri obično specijaliziraju za određeno područje. Primjerice, za gradnju vizualnih brend identiteta, za marketinšku komunikaciju, dizajn korisničkog sučelja i iskustva (UI/UX dizajn), dizajn publikacija (tiskanih ili digitalnih), dizajn ambalaže proizvoda, dizajn pokretnih grafika itd.

Sean Adams, poznati grafički dizajner, kaže kako se u grafičkom dizajnu zapravo sve vrti oko ideja i uspješnog prenošenja istih kombiniranjem tipografije, oblika, boja, grafika i fotografija. Bit grafičkog dizajna je pomoći pojedincima ili tvrtkama da komuniciraju svoje ideje i vrijednosti na pravi način te tako prodaju svoje proizvode/usluge ili postignu neke druge njima važne ciljeve.

Radeći, svaki grafički dizajner treba misliti ne samo na ideje i poruke, već i na iskustvo onih kojima su te ideje i poruke namijenjene. Dakle, treba poznavati publiku za koju stvara i treba znati doći do pravih ideja. Također, treba znati skicirati, crtati, koristiti tipografiju, raditi s bojama, različitim softverima itd.

Gdje učiti grafički dizajn besplatno

Ako do sada niste imali iskustva s grafičkim dizajnom, a želite se izvještiti na ovom području, dajte si vremena i budite strpljivi. Na internetu ćete pronaći pregršt kvalitetnih izvora informacija i različitih tutoriala, no ne možete sve svladati preko noći. Krenite danas malim tvrdoglavim koracima, učite i vježbajte svakodnevno, i kroz godinu dana možete daleko odmaknuti.

Ovo su samo neka od online mjesta na kojima grafički dizajn možete učiti besplatno:

Fundamentals of Graphic Design (Coursera)
Graphic Design (Coursera)
UX Design Fundamentals (Coursera)
Web Design: Strategy and Information Architecture (Coursera)
Everything You Need to Know About the Principles and Types of Design (HubSpot)
Graphic Design Courses (edX)
Graphic Design tutorials (Envato tuts+)

I ne zaboravite – nije dovoljno samo učiti. Važno je sve naučeno primjenjivati, tj. testirati! Sretno!


NAPOMENA: Sadržaje s web stranice Kreativna na netu slobodno možete podijeliti na društvenim mrežama, no znajte da ih nije dozvoljeno kopirati, prenositi ni preuzimati u bilo kojem obliku i potom koristiti za stjecanje profita ili objavljivati na vlastitoj web stranici, blogu ili portalu bez dozvole autora i navođenja izvora.

Related Posts