Glazbena preporuka: Lhasa de Sela

by Ivana Gložić Meter
3 minutes read

Bez obzira na to što je slabo bila zastupljena u medijima, Lhasu mnogi smatraju jednom od najboljih kantautorica našeg doba.

Odrasla je u nomadskoj obitelji s ocem Meksikancem i majkom Amerikankom. Oni su odlučili svoju djecu ne slati u školu već poučavati kod kuće pri čemu se posebna pažnja posvećivala glazbi, ali i drugim oblicima umjetničkog izražavanja.

Lhasa se na glazbenoj sceni pojavljuje 1997. godine albumom “La llorona” prkoseći svim definicijama i pokušajima trpanja u razno razne žanrovske kutije. Album je u potpunosti na španjolskom jeziku, a njegov zvuk mješavina je ranchera glazbe, istočnoeuropskih romskih ritmova i countryja. U kombinaciji s njezinim predivnim i strastvenim vokalom sve skupa zvuči jako zanimljivo.

U godinama koje su uslijedile Lhasa se pridružila svojoj sestri u jednoj francuskoj cirkuskoj grupi gdje se također bavila pjevanjem.

Drugi album pod nazivom “The Living Road” izlazi 2003. godine. Pjesme s ovog albuma pisane su i pjevane na tri jezika – španjolskom, francuskom i engleskom. Kako navode kritičari, riječ je o sirovom, vrlo osobnom i beskompromisnom albumu kojim u potpunosti vladaju Lhasina uvjerenja i karizmatičnost.

Godine 2009. izlazi treći album “Lhasa” kojeg je napisala i producirala sama, a sniman je velikim dijelom uživo. Pjesme su pisane na engleskom jeziku, a cijelo čudo zanimljivih instrumenata dalo je neodoljive i originalne melodije pod utjecajem countryja, gospela, bluesa i folka.

Nažalost, Lhasa je napustila ovaj svijet 1. 1. 2010. izgubivši u svojoj 37. godini bitku s rakom dojke.

Soon this space will be too small
And I’ll go outside
To the huge hillside
Where the wild winds blow
And the cold stars shine

I’ll put my foot on the living road
And be carried from here
To the heart of the world
I’ll be strong as a ship
And wise as a whale

And I’ll say the three words
That will save us all
And I’ll say the three words
That will save us all

Lhasa, Soon this space will be too small (The Living Road)


NAPOMENA: Sadržaje s web stranice Kreativna na netu slobodno možete podijeliti na društvenim mrežama, no znajte da ih nije dozvoljeno kopirati, prenositi ni preuzimati u bilo kojem obliku i potom koristiti za stjecanje profita ili objavljivati na vlastitoj web stranici, blogu ili portalu bez dozvole autora i navođenja izvora.

Related Posts