Samopouzdanje – vještina koja se uči i vježba svaki dan

by Ivana Gložić Meter
4 minutes read

Gledate ljude oko sebe kako glasno i bez straha iznose svoja mišljenja, hvale se rezultatima, dok se sami osjećate kao potpuni promašaj, ne pamtite kad vam je zadnji put nešto pošlo za rukom i ne vidite način kako vratiti izgubljeno samopouzdanje?

Evo tri činjenice koje će vam odmah promijeniti pogled na situaciju u kojoj se nalazite. Prvo, najglasniji ljudi obično nisu i najsamopouzdaniji. Biti galamdžija nije isto što i imati samopouzdanja. Drugo, samopouzdanje se kuje u vatri – onda kada vam je najteže. Ne morate doživljavati uspjehe da biste mogli graditi samopouzdanje. I treće, samopouzdanje ne možete izgubiti, možete samo blokirati put do njega.

U kojoj god fazi života se trenutno nalazili i koliko god vaša situacija bila teška, samopouzdanje je vještina koju možete nanovo izbrusiti.

Što je samopouzdanje?

Mel Robbins, poduzetnica i spisateljica, snimila je za LinkedIn Learning platformu odličan kratki tečaj o samopouzdanju.

Samopouzdanje je definirala kao volju, tj. spremnost da se pokuša nešto učiniti. Ne morate čak u početku ni vjerovati u sebe, trebate samo biti spremni pokušati.

To je vještina koja se uči i vježba svaki dan. Sam pokušaj, bilo kakav mali korak koji ćete poduzeti, pokrenut će niz promjena. Uspjeli ili neuspjeli, imat ćete priliku nešto naučiti. Kroz učenje ćete steći nove kompetencije i dobiti uvid u prilike koje vas okružuju. Malo pomalo tako postajete jači, spretniji, samopouzdaniji.

Dakle, bit samopouzdanja je u pokušavanju i učenju. Samopouzdanje nema veze s tim jeste li introvert ili ekstrovert jer nije osobina, nego vještina. Kad ste spremni pokušati i učiti, spremni ste i pouzdati se u sebe.

Kako nanovo probuditi samopouzdanje

Kako kaže Mel, bez samopouzdanja ostajemo zaključani u krugu pretjeranog razmišljanja, analiziranja, odgađanja, preispitivanja.

Sve dok od drugih tražimo priznanje i odobrenje, dok nastojimo drugima udovoljiti i dok im se nastojimo svidjeti, nećemo imati samopouzdanja. Jer vlastitu vrijednost smještamo negdje izvan sebe, umjesto da ju vratimo kući.

Ako smo konstantno prezaokupljeni onim što je drugima važno, onim što drugi govore ili misle o nama, izgubit ćemo kontrolu nad onim što sami mislimo i radimo.

Da bismo uopće mogli spoznati tko smo, što od života želimo i što nam je važno, trebamo prestati gledati izvan sebe i tražiti potvrdu vlastite vrijednosti u drugima. Trebamo prestati premještati moć nad svoji životom u ruke drugih ljudi.

Ako neprestano očekujemo od drugih da nas priznaju ili pohvale kako bismo se osjećali vrijedno, uvijek ćemo se osjećati nesigurno i nikada zapravo nećemo moći izgraditi pravo samopouzdanje.

Mel preporučuje jednostavnu no učinkovito metodu koja može pomoći pri gradnji samopouzdanja. Svakog jutra odvojite nekoliko trenutaka i zamišljajte dan koji je pred vama. Kakvi ćete se pojaviti na poslu? U čemu ćete ostvariti napredak? Čemu ćete pridonijeti?

Istraživanja su potvrdila da samo jedna minuta jutarnjeg razmišljanja o tome tko ćete biti u danu koji je pred vama, kakvi ćete se pojaviti i čemu ćete taj dan doprinijeti utječe na vašu produktivnost i fokus, ali i na način kako doživljavate sami sebe te kako vas doživljavaju drugi. Ukratko, ponašajte se kao osoba koja želite postati.

I za kraj još samo jedna stvar. U redu je povremeno osjećati sumnju ili strah. No ne dozvolite da vas pojedu. I ne prepuštajte se beskrajnim analizama i razmišljanjima koja paraliziraju. Pokušavajte, čak i kad vam nije ni do čega. Kako kaže Mel, sumnja živi u našoj glavi, a samopouzdanje u našim djelima.

Related Posts

Leave a Comment