Što je newsletter i zašto ga pokrenuti

by Ivana Gložić Meter

Newsletter je posebna vrsta emaila koju periodično šalju tvrtke, organizacije ili pojedinci osobama koje su se prijavile na njihovu newsletter listu. Smisao newslettera je čitateljima ponuditi nešto vrijedno i korisno, educirati ih ili zabaviti, obavijesti o važnim novostima, promotivnim ponudama itd.

Da biste mogli kreirati i slati newslettere, potrebno je odabrati newsletter servis. MailChimp je najpoznatiji i najkorišteniji newsletter servis. Ima besplatnu verziju koja vam je i više nego dovoljna za početak – dobijete sve potrebno za kreiranje i analitiku newsletter kampanji, a na listi možete imati do 2000 ljudi. MailChimp ima dobro korisničko sučelje, drag&drop princip pri kreiranju kampanji i puno besplatnih edukativnih materijala koji vam mogu pomoći.

Zašto pokrenuti newsletter?

Kao dio email marketinga, newsletter će vam pomoći da povećate interes za svoje proizvode, usluge, ideje; da angažirate svoju publiku; učinite svoj brend vidljivijim i prepoznatljivijim. Ukratko, newsletter će vam pomoći da promovirate ili prodate bilo što.

No sadržaj newslettera ne treba biti isključivo prodajni. Najbolje prolaze oni newsletteri koji educiraju i zabavljaju te tako bude interes čitatelja za određeni proizvod ili uslugu. Tek povremeno je dobro ljude malo potaknuti zanimljivom promotivnom ponudom i izravnim pozivom na kupnju.

Dakle, sadržaj newslettera treba biti prije svega kvalitetan, koristan i zanimljiv onome tko ga čita. Putem newslettera ljudima možemo pokazati kako im možemo pomoći, možemo zadobiti njihovo povjerenje i tako poboljšati svoje poslovne rezultate.

Kako pokazuju istraživanja, među marketinškim metodama upravo email marketing ima najbolji ROI (engl. return on investment – povrat uloženoga).

Ako želite promovirati svoje proizvode i usluge online, onda su web stranica i newsletter lista najbolje u što možete uložiti svoje vrijeme i energiju. Dakako, dobro će vam doći i društvene mreže, no na njih se ne možete osloniti jer ne znate kada će se i kako promijeniti pravila po kojima funkcioniraju.

Vaša je web stranica vaše online carstvo, a newsletter lista vaš zlatni rudnik! Putem newslettera imate priliku izravno komunicirati s ljudima koje zanima ono čime se bavite. Ako su se prijavili na vašu newsletter listu, znači da vam daju dopuštenje da im predstavite svoje proizvode i usluge.

Vas prepoznaju kao nekoga tko ima rješenje za njihove probleme. Cijenite to i nikada nemojte zloupotrebljavati povjerenje koje vam je dano.


NAPOMENA: Sadržaje s web stranice Kreativna na netu slobodno možete podijeliti na društvenim mrežama, no znajte da ih nije dozvoljeno kopirati, prenositi ni preuzimati u bilo kojem obliku i potom koristiti za stjecanje profita ili objavljivati na vlastitoj web stranici, blogu ili portalu bez dozvole autora i navođenja izvora.

Related Posts