Jonna Jinton – živjeti od kreativnosti u šumama sjeverne Švedske

by Kreativna na Netu
3 minutes read

“I have learned so much during these years. Most of all, that feeling grateful for the small things in life is the key to the big things. And that it’s only we, ourselves, that sets the limits of what is possible and not. And to have patience and never give up. And never be afraid of losing your feet on the ground, cause sometimes that can be the best thing you will ever do.” – JONNA JINTON

Jonna Jinton je s 21 godinu odlučila napustiti veliki grad u kojem je živjela i odseliti se u malo mjesto na sjeveru Švedske. Bez novca i plana kako preživjeti, znala je samo da mora otići. Maštala je o životu u skladu s prirodom, daleko od buke velegrada, u miru i tišini, uz rijeku, jezera, šumu, ptičji pjev. Ipak, zbog izazova s kojima se po dolasku susrela gotovo je odustala od svog sna.

Nije joj teško padalo to što se o svemu mora brinuti potpuno sama – što sama mora cijepati drva, popravljati trošnu kućicu ili što rublje mora prati na starinski način. Sa svim se tim uspijevala nositi. No onda je došla zima i testirala ju do krajnjih granica. Vanjske temperature su padale do -40, temperaturu u kući nije mogla podići iznad 2 stupnja, spavala je sa psom pored ognjišta kako bi grijali jedno drugo. Mislila je da neće izdržati još jednu takvu zimu. A onda su se stvari čudesno počele mijenjati.

Naime, Jonna je nakon dolaska pokrenula blog na kojem je dijelila svoje svakodnevne doživljaje i izazove. U relativno kratkom vremenu njezina je priča privukla na društvenim mrežama popriličan broj pratitelja. Kada je zima prošla, Jonna je već bila naviknuta na puno toga što je karakteriziralo njezin novi život i spremnija podnijeti izazove koji su dolazili. Dobila je posao na obližnjoj farmi, a uz pisanje i snimanje posvetila se fotografiranju, slikanju, sviranju i pjevanju. Njezina kreativnost je procvjetala.

Jonna Jinton 2

Svoje uratke počela je ubrzo prodavati putem interneta, a i velik je broj pratitelja na društvenim mrežama donio neke nove poslovne prilike. Danas Jonna živi isključivo od svoje kreativnosti, upravo onakvim životom o kakvom je sanjala – okružena prirodom, daleko od buke i gužve, izolirana, a opet povezana s cijelim svijetom zahvaljujući internetu. Snima, fotografira, piše, slika i stvara glazbu. 2019. godine udala se za muškarca svog života koji joj se pridružio na hladnom sjeveru i posvetio srebrnarstvu pa su zajedno pokrenuli i liniju srebrnog nakita.

Jonnina priča još je jedna potvrda činjenice da nam je internet otvorio pregršt novih prilika kada je riječ o poslu, pa tako svatko tko zaista želi živjeti od svoje kreativnosti, to može postići, makar se, poput Jonne, odlučio potpuno prostorno izolirati od užurbanosti modernog svijeta.
Ova priča potvrda je i toga da se definitivno isplati slijediti svoj san, čak i onda kada on vodi stazama kojima drugi nisu kročili, kroz najdublji snijeg i uvjete koji se na prvu čine nesavladivima. Ipak, to su jedine staze koje nas mogu dovesti do stvarnog i trajnog zadovoljstva!

Jonnu možete pratiti putem YouTube kanala, Facebook stranice, Instagram profila i web stranice.


NAPOMENA: Sadržaje s web stranice Kreativna na netu slobodno možete podijeliti na društvenim mrežama, no znajte da ih nije dozvoljeno kopirati, prenositi ni preuzimati u bilo kojem obliku i potom koristiti za stjecanje profita ili objavljivati na vlastitoj web stranici, blogu ili portalu bez dozvole autora i navođenja izvora.

Related Posts

Leave a Comment