Značenje boja – kako boje utječu na naše raspoloženje?

by Kreativna na Netu
5 minutes read

Postoji dobar razlog zbog kojeg je znak STOP crvene boje. Facebook, Twitter i LinkedIn nisu slučajno odabrali plavu boju za svoj logo. Najotrovnija žaba na svijetu nije tek tako žute boje. Značenje boja nešto je o čemu zapravo cijeli svijet vodi računa.

Boje su snažno komunikacijsko sredstvo. I ne samo to – one utječu na naše raspoloženje i emocije, kao i na način kako jedni druge doživljavamo.

Znak STOP upozorava nas na opasnost s kojom možemo biti suočeni ako se ne pridržavamo pravila. Otrovna žaba svojom se žutom bojom ističe u okolini i upozorava one koji bi ju htjeli pojesti da to nije dobra ideja – ni za njih, ni za nju. Facebook, Twitter i LinkedIn odabrali su plavu boju za svoj logo jer je dokazano da ona umiruje, opušta, daje osjećaj sigurnosti i povjerenja te ostavlja dojam profesionalnosti.

Psihologija boja

Psihologija boja podrazumijeva znanstveno proučavanje utjecaja boja na naše ponašanje, raspoloženje i doživljaj drugih ljudi. Stoga, ovo je područje posebno važno za ljude koji se bave dizajnom, marketingom i umjetnošću.

Naše reakcije na boje uvjetovane su psihološki, biološki, ali i kulturološki pa ne možemo reći da jedna boja znači isto za apsolutno sve ljude na svijetu.

Ipak, istraživanja su pokazala da postoji velika sličnost u načinu kako većina ljudi doživljava određenu boju.

Pokazalo se i da boje mogu utjecati na naš nivo stresa, na brzinu otkucaja srca, krvni tlak i na disanje.

Značenje boja

Način na koji će neka boja utjecati na nas ovisi o njezinom tonu, intenzitetu, nijansama, “toplini” ili “hladnoći”, ali i o kontekstu, našim iskustvima te o kulturi iz koje dolazimo.

Općenito govoreći, boje na “toplom” dijelu spektra – crvena, narančasta i žuta – bude emocije koje variraju od topline i ugode do ljutnje i neprijateljstva.
Možemo reći da tople boje bude visoke emocije – sreću, optimizam, energiju, ali i ljutnju. Privlače pažnju, signaliziraju opasnost ili nas potiču na određenu akciju. Smatra se da crvena čak povećava apetit.

Boje na “hladnom” dijelu spektra – plava, ljubičasta i zelena – često se opisuju kao umirujuće, ali se također vežu i za osjećaj indiferentnosti ili osjećaj tuge.
Hladni su tonovi, dakle, uglavnom umirujući, ali mogu izazvati i tugu. Ljubičasta boja potiče kreativnost – mješavina je umirujuće plave i energične crvene.

Sretnim bojama obično se smatraju one koje su svijetle i tople, npr. žuta, narančasta, rozna, crvena. Pastelne boje (breskva, roza, lila) također podižu raspoloženje.

Plava i zelena djeluju smirujuće. Pastelni hladniji tonovi također umiruju. I neutralne boje poput bijele, bež i svijetlo sive također mogu biti umirujuće.

Jarke i neon boje pojačavaju energiju, ali mogu biti i iritantne za oči. Ove boje grabe pažnju i ističu se. Tirkizna, magenta, kraljevsko plava i smaragdno zelena osvježavaju.

Crna i siva u brojnim kulturama znače tugu.

U nastavku je ukratko opisano značenje boja, tj. način na koji pojedina boja utječe na  raspoloženje većine ljudi.

CRVENA – strast, energija, ljutnja, opasnost; najdinamičnija boja koja potiče suprotne emocije i ubrzava rad srca.

NARANČASTA – energija, entuzijazam, vitalnost, sreća; privlači pažnju, potiče na pokret, ali nije presnažna – balansirana je i prijateljska.

ŽUTA – sreća, spontanost, mladost, optimizam, nada; možda najenergičnija od toplih boja, u dizajnu ne treba pretjerivati s njom, može biti opterećujuća za oči.

ZELENA – optimizam, osvježenje, zdravlje, novi počeci, blagostanje, rast, potencijal; najblaža boja za oči, stvara ravnotežu, opušta.

PLAVA – sigurnost, opuštenost, povjerenje, profesionalnost.

LJUBIČASTA – misterija, otmjenost, bogatstvo; potiče kreativnost.

ROZNA – zaigranost, romantika, ženstvenost, osjećajnost, nježnost.

SMEĐA – prizemnost, stabilnost, potpora, topla i prijateljska, praktična, staromodna.

CRNA – sofisticiranost, ozbiljnost, snaga, luksuz, elegancija, profesionalnost i jednostavnost, moćna i mistična; također, to je boja tuge i straha, može djelovati zastrašujuće i neprihvatljivo.

BIJELA – čistoća i svježina, nevinost, minimalizam, neutralnost.

SIVA – ozbiljnost i profesionalnost, odgovornost, formalnost, konzervativnost, nedostatak emocija, rezerviranost.


ZANIMLJIVOST: PANTONE, tvrtka koja se bavi bojama i ima velik utjecaj na trendove u različitim industrijama (grafički dizajn, moda, dizajn proizvoda itd.), svake godine bira boju godine. Za 2020. izabrana je 19-4052 Classic Blue!


NAPOMENA: Sadržaje s web stranice Kreativna na netu slobodno možete podijeliti na društvenim mrežama, no znajte da ih nije dozvoljeno kopirati, prenositi ni preuzimati u bilo kojem obliku i potom koristiti za stjecanje profita ili objavljivati na vlastitoj web stranici, blogu ili portalu bez dozvole autora i navođenja izvora.

Related Posts

1 comment

Što sve rade grafički dizajneri | Kreativna na Netu 05/06/2024 - 06:11

[…] logotipa i cjelokupnog vizualnog identiteta za tvrtke i brendove. To uključuje dizajn logotipa, palete boja, tipografije i svih vizualnih elemenata koji predstavljaju brend. Cilj je stvoriti prepoznatljiv i […]

Reply

Leave a Comment