Najisplativija investicija – investicija u samoostvarenje | Ciljevi, svrha, vrijednosti

by Kreativna na Netu
5 minutes read

Samima sebi trebamo biti najčvršći oslonac i najveća podrška. Zato neprestano trebamo investirati u sebe i u svoju dobrobit – u svoje mentalno i fizičko zdravlje, u razvoj svojih vještina i znanja.

Kako kaže Scott Mautz, stručnjak za razvoj liderskih vještina, investiranjem u sebe pokazujemo svijetu da vjerujemo u svoju vrijednost, u potencijal koji posjedujemo i u to da možemo postati još bolja verzija sebe!

Mautz se ne bavi onim što je većini očit oblik samounapređenja (npr. obrazovanje, pohađanje seminara, konferencija i tečajeva, čitanje itd.). Teme koje ga zaokupljaju vezane su uglavnom za samoostvarenje i samoizražavanje.

U ovom tekstu osvrnut ćemo se na njegove savjete koji se tiču investiranja u širu sliku svog života i postavljanje ciljeva, u pronalazak vlastite svrhe i u življenje prema vlastitim vrijednostima.

Investiranje u širu sliku vlastitog života

Ako nas konstantno prati osjećaj da ne idemo dobrim smjerom, trebali bismo malo “protresti” vlastite ciljeve i vidjeti što zapravo želimo od života.

Jednom godišnje trebali bismo si postaviti ova pitanja vezana za ciljeve:

• Koja je moja definicija uspjeha za godinu koja je preda mnom?
Ne vodite se tuđim očekivanjima i željama. Pitajte se što je VAMA uistinu važno i što za vas znači uspjeh.

• Koje ću izazove postaviti pred sebe?
Kako kaže Mautz, najbolji će vas ciljevi izbaciti iz zone ugode u zonu ispunjavajuće transformacije. Ne morate odmah znati kako ćete doći do određenog cilja. Vjerujte u sebe i rješavajte stvari u pokretu.

• Da vam je uspjeh zagarantiran, što biste pokušali?
Znate kako kažu, brod je siguran u luci, no nije napravljen da bi tamo ostao. O čemu već dugo sanjate? Testirajte svoje granice, izazovite svoje pretpostavke i napravite ono što biste napravili kad neuspjeh jednostavno ne bi bio opcija.

• Koja bi bila razlika između dobre i odlične godine?
S ciljevima nikada nije problem u tome da smo ciljali previsoko i promašili. Do problema dolazi kad ciljamo prenisko i pogodimo, navodi Mautz. Pitajte se što bi za vas značila dobra, a što odlična godina i postavljajte ciljeve koji će vas približiti onome što je odlično.

Investiranje u pronalazak vlastite svrhe

Kad znamo svoju svrhu, znamo svoj smjer i imamo mjesto na koje se uvijek možemo vratiti ako se osjećamo izgubljeno, kaže Mautz. Kad smo svjesni svoje svrhe, sposobni smo stvoriti nešto vrijedno svojim življenjem.

Iako se pronalaženje svrhe može činiti kao težak zadatak, Mautz nas posebnim setom pitanja vodi do odgovora koji nas mogu približiti našoj svrsi! Zapitajte se sljedeće:

• Koje su moje supermoći i kako ih mogu koristiti za dobro?
• Do kojih vrijednosti u životu držim? U što vjerujem? Za što se zalažem, do čega mi je stalo?
• Što zaista volim raditi? Što mi daje energiju i uz što mi vrijeme proleti, a da i ne primijetim?
• Koji su trenuci do sada bili za mene najsretniji?
• Što mogu naučiti iz najboljih i najgorih razdoblja u svojoj karijeri? Što mi je bilo lako, a što teško raditi?
• Što svijetu treba, a da ja to s radošću mogu stvoriti/kreirati/proizvesti?
• Što bi ljudima nedostajalo da me nema?
• Što drugi ljudi kažu – za što sam stvorena? Čemu se dive kod mene? Kakve to posebne talente i vještine primjećuju kod mene?

Vaša svrha ne mora biti nešto što još nitko nije doživio, čega se još nitko nije sjetio. Najvažnije je samo da je vaša svrha u skladu s vama, da ste to vi u svojem najiskrenijem obliku.

Investiranje u život prema vlastitim vrijednostima

Prema Mautzu, vrijednosti po kojima živimo su sve ono što radimo svakog dana, a što predstavlja ono što mi zapravo jesmo. One su vodič za naša ponašanja, nešto što se ne bi trebalo mijenjati kada se sve drugo oko nas mijenja.

Kako shvatiti što su naše temeljne vrijednosti? Pokušajte pratiti ovaj Mautzov proces!

• Temelj
Prisjetite se nekog značajnog iskustva iz svog života. Što se događalo i do kojih ste vrijednosti držali u tim trenucima?
Razmislite o trenucima kada ste se osjećali najsretnijima, najispunjenijima, najponosnijima. Što se tada događalo i koji su faktori pridonijeli vašoj sreći, ispunjenju, ponosu?
Razmislite o trenucima kada ste bili posebno uzrujani ili frustrirani. Što se događalo? Koje su vaše vrijednosti bile potisnute ili povrijeđene?
Razmislite o ljudima koje volite i kojima se divite. Koje vrijednosti oni utjelovljuju?

• Inspiracija
Pronađite na netu popis najčešćih vrijednosti koji će vam pomoći da odredite svoje. Nemojte pretjerano razmišljati, reagirajte prema svom unutarnjem impulsu.

• Odredite teme
Među vrijednostima koje ste odabrali pokušajte pronaći zajedničke teme. Npr. možda ste odabrali više pojmova koji imaju veze s vjerodostojnošću (iskrenost, otvorenost, dosljednost, relevantnost, odvažnost) pa bi vjerodostojnost bila jedna od vaših glavnih tema.

• Odredite 5 temeljnih vrijednosti
Budite vjerni onome što je vama važno, a ne onome što je važno drugima. Obavezno se zapitajte – je li svaka od pet odabranih vrijednosti doista nešto po čemu živim ili je nešto po čemu bih tek trebala početi živjeti?

• Izaberite 2 glavne vrijednosti koje vas vode u životu
Ovo trebaju biti vrijednosti koje su esencijalne za vaš život, one koje su nužne da biste živjeli ispunjeno, one koje će najviše utjecati na vaše ponašanje. Ove vrijednosti živite iskreno i odvažno iz dana u dan. Nemojte ih izdati ni zbog čega.

Ne zaboravite – svi odgovori za kojima tragate već se nalaze u vama, trebate samo pronaći način da do njih dođete. Nadamo se da vam je ovaj tekst u tome pomogao!


NAPOMENA: Sadržaje s web stranice Kreativna na netu slobodno možete podijeliti na društvenim mrežama, no znajte da ih nije dozvoljeno kopirati, prenositi ni preuzimati u bilo kojem obliku i potom koristiti za stjecanje profita ili objavljivati na vlastitoj web stranici, blogu ili portalu bez dozvole autora i navođenja izvora.

Related Posts

Leave a Comment