Što su kulturne i kreativne industrije

by Ivana Gložić Meter
2 minutes read

Kreativnost možemo definirati kao vještinu rješavanja problema/pronalaženja rješenja na osobito spretan, domišljat ili potpuno nov način. Ne čudi stoga što je kreativnost jedna od najpoželjnijih vještina u poslovnom svijetu.

I kreativne industrije pokazale su se osobito poželjnima i plodonosnima, te otpornima na udare ekonomskih kriza. Ta otpornost je, među ostalim, posljedica i činjenice da se ove industrije brzo mogu mijenjati i prilagođavati novim uvjetima.

Temeljene na talentu pojedinca, ali i na konstantnom obrazovanju, kulturne i kreativne industrije generiraju veliku ekonomsku i društvenu vrijednost pa je iznimno važno poticati njihov razvoj.

Prema navodima Europske komisije, ove industrije u Europi pokazuju natprosječan rast i stvaranje radnih mjesta, pogotovo za mlade ljude. Takvom snažnom rastu doprinosi svakako i ubrzan razvoj tehnologije.

U kulturne i kreativne industrije ubrajamo sva ona zanimanja koja su usko vezana za kulturno, umjetničko i kreativno djelovanje.

Kako navodi Simona Goldstein u svojoj knjizi “Poduzetništvo u kreativnim industrijama”, kreativne se industrije mogu definirati s obzirom na aktivnosti koje podrazumijevaju individualnu kreativnost, vještinu i talente, a imaju poduzetnički potencijal, tj. potencijal za kreiranje novih vrijednosti i radnih mjesta.

U kulturne i kreativne industrije ubrajamo sljedeće: marketing i oglašavanje, sve vrste dizajna (web dizajn, grafički dizajn, dizajn interijera i eksterijera, dizajn proizvoda itd.), modnu industriju, industriju video igara, filmsku industriju, arhitekturu, kazalište, TV, radio, podcast, fotografiju, proizvodnju softvera, izdavaštvo, muzeje, galerije, knjižnice, glazbenu industriju, sve vrste vizualnih umjetnosti, plesne umjetnosti, 3D modeliranje, VR itd.

Prema predviđanjima stručnjaka, ekonomija će se u budućnosti uvelike temeljiti upravo na kreativnosti i tehnologiji. Bit će jako puno poslovnih prilika za ljude čije su vještine kombinacija kreativnosti, poznavanja tehnologije i društvenih vještina.

Zato, ako kulturne i kreativne industrije osjećate kao područje na kojem bi do izražaja mogli doći vaši talenti i vještine, definitivno biste trebali dati priliku tom unutarnjem pozivu!

Related Posts

Leave a Comment